nurinkhairi: Pengalaman dan Kos Buat Tembok Rumah

24 April 2017

Pengalaman dan Kos Buat Tembok Rumah

24 April 2017
Banyak sebab kenapa orang nak buat tembok rumah. Sebab kami ialah untuk buat kawasan rumah lagi selamat, daripada orang dan daripada binatang. Haritu Hubby terserempak dengan ular tedung hanya beberapa meter dengan dia masa sedang buat kerja kat belakang rumah. Kami guna kontraktor yang biasa kami gunakan, dulu dia pernah buat plaster ceiling dgn backsplash

Rasanya kalau nak elakkan kontraktor mark-up harga pada bahan2, boleh lah beli sendiri. Kami beli sendiri bukan sebab tak percaya dengan kontraktor tu, tapi sebab saja nak beli sendiri kumpul points bila pakai kredit kad..hehe. Oleh sebab kami beli sendiri bahan2 dia, dapat belajar sikit apa benda yang dia taruk untuk buat tembok tu.. Kat Rawang senang nak carik kedai hardware beli barang2 construction ni, maklumlah kawasan tengah pesat membangun construction property sana sini.

Kami hanya putuskan untuk buat tembok kat belakang, memandangkan sebelah rumah dah ada tembok daripada jiran sebelah. Lagi sebelah masih pagar dawai hijau lagi. Material yang kami beli untuk buat tembok rumah, ada la dalam 3 trip jugak beli bila kontraktor kami kata dah habis, nak kena beli lagi.

Ni baru resit pertama, tapi boleh tengok anggaran seunit material2 yang digunakan


Aggregate 3/4" ni ialah saiz batu yang digunakan iaitu dalam saiz 3/4" = 20 mm. Pastu cam biasa lah, pasir, simen dgn batu ni untuk buat konkrit kan. Steel bar untuk kuatkan struktur pagar tu. Paling penting untuk tembok yang kuat ialah foundation / tapak dia mesti kuat. Pernah tak nampak tembok yang sekadar simen je kat atas tanah. Lagi2 kalau tinggi dan panjang nanti struktur dia cepat retak. 

Ni contoh je.. simen atas tanah je. cepat retak


Korek tanah untuk tambah simen buat foundation
Bila dah siap disimen

Beam untuk kukuhkan struktur tembok 

Bata simen dah siap pasang

Kebanyakan bata yang digunakan ialah bata simen (kaler kelabu) sebab bata simen lagi murah daripada bata merah. Bata merah guna tanah liat, biasanya kalau buat rumah lebih elok guna bata merah sebab lagi sejuk. Kalau setakat tembok kat luar ni pakai bata simen je.

Tembok rumah ni design simple je, takde terlalu fancy. Jadi kos upah dia tak lah terlalu mahal. Bahagian kiri dan kanan pagar belakang je yang ada tebuk sikit. Itupun kontraktor tu dah salah faham, dia tebuk sebelah, sebelah lagi dia tak tebuk.. bising sikit la nurin, lepas tu dia kena drill balik bata yang dah pasang.                                                                                                                                                                              


Pagar yang dipasang tu, guna pagar kecik kat depan sebab haritu tukar pagar kat depan jadi autogate.


Dari segi kos, untuk sesuaikan dengan keadaan masing2, kita guna kos seperkaki la kan. Kos keseluruhan beli material kat kedai Sunrise Hardware Trading tu, termasuk cat dalam RM 3000. Manakala kos upah dalam RM 4000, jadi total kos dalam  RM 7000 untuk pagar sepanjang dalam 135 kaki.. jadi kalau per feet dalam RM 52/kaki. Ni tak termasuk pagar access tu lah kan sebab nurin punya recycle je. Nurin kena bagi anggaran je sebab kami mintak dia extend sikit simen kat belakang, jadi material dia beli time sama jugak. 

2 comments:

  1. murah..!! ritu buat pagar depan rumah yang setakat 22 kaki macam tu pon dah rm6k.. huhu.. ni lagi besar keliling rumah..

    ReplyDelete
  2. perbandingan dgn harga di Sabah
    - Simen di sabah Rm 18.00
    - Besi Y12 33.90
    - Bata Putih sepallet Rm 175.00
    - Bata merah sepallet RM 278.00

    untungnyaa dudk semenanjung huhuu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...