Pengalaman Anak Masuk Wad Pediatrik Hospital Selayang

29 April 2017
Awal bulan April 2017 lepas, anak nurin yang umur 1 tahun perlu dimasukkan ke wad. Waktu tu nurin dapatkan rawatan nebulizer (neb) di Hospital Columbia Asia Cheras. Kat situ, kami advise untuk masuk wad, tapi walaupun Adam ada insurans Prudential BSN dan coverage AIA dari company, kami putuskan untuk pindah dari hospital swasta ke hospital kerajaan (Selayang) sebab senang Hubby kerja kat situ boleh pantau. Kalau duduk wad di Cheras, susah jugak untuk Hubby. Ni pertama kali anak masuk hospital, dan pertama kali selain berkaitan mengandung, bersalin etc

Masa kami kat Hospital Selayang tu, keadaan my son Adam dah ok sebab masa tu dah buat nebulizer (neb) kat Columbia Asia. Kalau tak, tak gagah jugak sorang2 pergi dari Cheras ke Selayang, waktu tu Hubby tengah kerja.

Bahagian Emergency Department Hospital Selayang

Sejurus lepas kami sampai di kaunter PAC (Patient Assessment Centre) di pintu masuk Emergency department, terus kami dibawa masuk ke Yellow Zone (dia ada Green, Yellow, Red zone, ikut seriousness of the symptom). Adam kena neb setiap 3-4 jam. Masa tu jugak Adam kena ambik xray dan ambik darah untuk cek infection.

Adam dengan Dr Abah kat wad emergency

Duduk kat dalam katil di emergency department tu lama jugak.. Daripada pukul 10 pagi sampai 3-4 petang jugak. Sebab tunggu result darah dan x-ray untuk tentukan sama ada Adam perlu masuk wad ke tak. Kebiasaan nurin dah 2 kali pindah hospital ni, walaupun hospital pertama tu dah siap bagi surat untuk advise hospital ke-2 masukkan dia kat wad, tapi hospital ke-2 tu akan assess jugak dan decide sama ada nak masukkan atau tak. 

Lain doktor, assessment dia lain. Lagi satu, mungkin sebab katil tak cukup jadi yang kurang penting, dia tak kasik masuk wad. That was what happened to me the first time dulu, doktor advise tak payah masuk wad, hanya bagi MC 2 minggu masa kandungan anak ke-2. Weeee bestnye nurin rasa masa tu takyah masuk wad.  

Wad Pediatrik Hospital Selayang - Isolation Room 

Terletak di tingkat 8. Ada dibahagikan pada wad yang kecik2. Setiap wad ada dalam 8 katil. Kat tingkat 8 takde bilik kelas pertama. Ada kat tingkat atas je, tapi tu pun tak pasti untuk pediatrik boleh ke tak pergi ke atas. 

Oleh sebab Hubby staff di hospital tu, kami dapat ke isolation room. Ni je la satu bilik "kelas pertama" kat wad ni. Toilet ada dalam bilik ni, so ok la jugak walaupun standard toilet hospital la kan.


Kebetulan dah ada 2 katil kat dalam tu, jadi kami 4 beranak tidur la sama-sama setiap malam kat sini. Nurin dan Hubby gilir2 ambik cuti. Kalau Hubby cuti, nurin kerja. Kalau nurin cuti, Hubby kerja. Kalau tak silap, 3 malam kami duduk sini pastu lagi 1 hari nurin cuti untuk pantau Adam kat rumah. 

Wad pediatrik ni ada satu ruang mainan untuk kanak-kanak. Kami selalu jugak lepak kat situ, maklumlah bosan ye duduk kat wad ye Adam ye...

Doktor dengan nurse dia best. OK, nurin dah experience macam2 jenis hospital, dari fully swasta macam Prince Court Medical Centre (PCMC), hospital swasta Putra Medical Centre (PMC, Sungai Buloh), kepada semi-swasta macam UKMSC dan hospital kerajaan seperti HUKM dan Hospital Selayang. Boleh nurin katakan: layanan doktor dan nurse, masa menunggu, etc.. takde beza pun. Kat PCMC, nurin berapa banyak kali datang untuk consultation waktu pagi, balik lepas tgh hari jugak. Orang yang appointment pun berpusu2 penuh jugak. Doktor dengan nurse, layanan takde beza antara hospital kerajaan atau swasta. Salute untuk kakitangan kerajaan dan swasta dalam bidang ini.

Ni pengalaman nurin ye. Lain orang, lain experience dia ok..

Makan 

Makanan dia kasik untuk sorang penjaga dan kanak2 yang masuk wad nye. Makanan dia ok je tapi kan...senang cerita, pergi la beli makanan kat kafe. Kemudahan kat Hospital Selayang ni.. ada 2 kafe dan pilihan makanan pun ok. Lepas tu ada 2-3 kedai runcit kalau nak beli roti, snek etc. Oh, dengan ATM CIMB. 

Parking di Hospital Selayang

Parking kat Hospital Selayang ni ada 2 blok parking utama. Tapi parking kat sini memerlukan kesabaran, masa, kegigihan dan keberanian untuk mencari parking kosong. Kalau mampu, boleh parking kat bahagian belakang hospital (bahagian asrama/kuarters doktor/nurse) dan jalan kaki sikit. Kalau takde, boleh parking kat flyover sebelum masuk hospital. Kalau takde jugak, boleh ambik shuttle bus percuma oleh Majlis Perbandaran Selayang. Nurin pernah nampak bas dia, tapi tak pernah nampak bas berhenti ambik orang. Jadi tak pasti sama ada reliable ke tak.

Mengenai parking ni, kalau ada appointment doktor pakar ke, kena datang seawal pukul 7 - 7.30 pagi. Kalau lewat dari tu, penuh la parking. 


Oleh sebab kami anak beranak tidur kat wad dan nurin kena pergi kerja hari seterusnya, tip yang Hubby kasik, kena carik parking yang orang takkan double park! Hubby memang dah ada lubuk untuk parking yang tak boleh orang double park.

Notis tampal kat lif yang menghubungkan parking dengan lobby hospital


Nampak tak kereta beratur ni.. ni bukan kereta parking ye, tapi kereta untuk cari parking. Gambar ni nurin ambik pukul 9.44 pagi. Pastu barricade tali kuning hitam ni sebab banyak parking spot reserve untuk staf hospital. Nurin tanya kat Hubby kenapa banyak spot parking kosong, tapi kena barricade untuk staf. Hubby kata even staff pun tak cukup tempat parking. OK....


Hotel di Hospital Selayang


Ada 3 hotel yang boleh jalan kaki ke Hospital Selayang - kesemuanya bajet hotel di area rumah kedai, tapi Sky Hotel kat dalam Selayang Capitol.. tapi ada price range berbeza-beza:


  • Smile Hotel - harga dalam RM 80-100 
  • Richbaliz Hotel - price range mahal sikit dari Smile Hotel, sebab konsep dia macam boutique hotel sikit. Harga dalam RM 150
  • Sky Hotel - tak pasti harga tapi rasanya sama range dengan Smile Hotel
Yang ni nurin quote untuk bilik yang boleh muat 2 orang sahaja. Hotel2 ni semua ada dalam website2 yang penting, macam booking.com. Kalau nak tau lebih lanjut, boleh komen kat bawah ye. 

Parking charge ikut Majlis Perbandaran Selayang punya caj.. 50 sen untuk sejam.

Homestay di Hospital Selayang

Kalau mencari homestay untuk yang pergi ke Hospital Selayang, AA Homestay Selayang boleh jalan kaki ke Hospital Selayang (4-5 minit jalan kaki). Tak payah nak fikir parking, atau keluarga ramai dan senang nak berulang-alik.

Rate RM 200/malam, weekday atau weekend. 

Pemandangan dari jejantas. Yang putih tu kondo Selayang Point - AA Homestay Selayang

Jejantas ni terus masuk ke perkarangan Hospital Selayang


AA Homestay Selayang Hospital ada 3 bilik, 2 bilik air. Corner lot. Air con kat bilik 1, 2 dan ruang tamu. King sized bed kat master bedroom. Water heater kat master bath. Almari besar nak sumbat barang2. Swimming pool dewasa dan kanak-kanak. Saiz unit ni paling luas kat condo tu. Ada 2 parking berbumbung free. Nak cari makan jalan kaki je, kat rumah kedai bawah je - ada mamak, shell out, western, nasik kandar. Nak tau lebih lanjut, details untuk website dengan Facebook ada kat bawah. 


Master bedroom - aircon, king bed, almari sampai siling, kipas 

Ruang tamu dan makan
Contact details kat bawah ni:

Call / Whatsapp / SMS: 012-6305578 


Err cam dah jadi iklan pulak.. krik krik.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...