nurinkhairi: 2015

23 November 2015

Projek DIY Gold Foil untuk Pengantin Baru

23 November 2015
Projek nurin yang terbaru adalah untuk kawan nurin yang baru melangsungkan perkahwinan haritu. Saja ambik kesempatan untuk buat projek kraf yang baru, sebab kalau takde 'deadline', amboi memang tak bergerak la nurin ni ha.. 


Mula2 sekali nurin carik font yang lawa dekat internet, dan lepas dah taip apa yang dihajati, mesin Silhouette akan potongkan. Nurin pernah intro pasal Silhouette yang nurin beli di sini. Tapi sebenarnya sebelum potong, nurin "weld" dulu semua perkataan tu, sebab kalau tak "weld", huruf tu akan jadi satu2 - dia tak sambung2. Kalau sambung2 macam ni, nampak lebih lawa dan yang paling penting bila dah potong, dia akan keluar jadi satu keping. Kalau huruf tu satu2, nanti bersepah2 susah nak tampal dekat board yang kita nak. Tapi nurin tak perasan, untuk perkataan Liyana tu, "i" punya titik tu terlekat dekat "L" haha halalkan je laa...




Lepas dah potong, pada mulanya nurin letakkan atas mounting board warna hitam saiz A4. 


Lepas tu nurin gamkan huruf2 tu dengan gam khas untuk lekatkan gold foil di atasnya. Nampak tak ada tompok2 putih luar daripada huruf2 tu? Itu yang buat nurin lambat siap, sebab gam ni kuat dan gold foil tu melekat kat situ. Tak cantik!


Ni bahan2 yang nurin gunakan. Botol warna putih tu ialah gam khas untuk gold foil tu, dipanggil 'gilding paste' jenama Gedeo. Gold foil pun jenama Gedeo. Dua2 ni nurin beli kat Craft Haven kedai online sebab waktu tu ada discount code boleh dapat potongan diskaun bulan Oktober lepas.

Oleh sebab gold foil tu dah melekat2 di luar kawasan huruf, nurin buat Plan B pulak. Potong balik, lepas tu tampal dengan gam dan gold foil dulu, baruuu letak dekat atas mounting board. Gam ni kena sapu, lepas tu tunggu dalam 15 minit, baru mulakan kerja menampal.


Macam ni rupanya masa tengah 'construction'

Mula2 gold foil tu akan nampak bersepah2 lagipun nurin first time ehe.. Terutamanya di tepi2 tu, kemaskan dengan berus yang lembut je. Sebab gold foil tu sangat ringan dan cepat koyak. Mana2 bahagian huruf yang terkoyak2 tu, no problem, hanya tambahkan sikit lagi gam, tunggu 15 minit dan tepek2 yang lompong2 tu. Dia tak nampak capuk2 pun, mula2 nurin risau jugak tapi bila tengok2 dalam internet, memang kebiasaannya macam tu.

Akhirnya lepas dah kemas dan siap, baru nurin lekat dekat mounting board hitam yang baru. Dan masukkan dalam frame

Lama jugak projek nak buat ni. Bayangkan lepas subuh sebelum nak pergi majlis kahwin tu pun, nurin masih lagi kemaskan gold foil ni. Tula kalau ada deadline gitu la ye.. Puas hati dapat buat sendiri. Gold foil ni masih banyak lagi (ada 25 keping kat dalam pek tu), mungkin lepas ni boleh buat dekat tempat lain pulak..macam nak balut gelas kaca ke..gelas emas konon2 nampak macam mahal la..haha.

Selamat Pengantin Baru Liyana dan suami Izzat



19 November 2015

Pasang Lantai Laminate Inovar

19 November 2015
Akhirnya selepas Hari Raya Aidilfitri lepas, kami dapat pasang lantai laminate daripada Inovar. Kami pasang dekat tingkat atas, merangkumi bilik utama, hallway dan ruang keluarga di atas. Bilik2 lain di atas kami tak pasang.

Lantai daripada Inovar ni ada banyak jenis atau series, dan setiap jenis melambangkan tahap kualiti dia. Nurin ada cerita kat post ini. Harga dia pun lain2 setiap series dia. Pada setiap series tu, banyak pilihan warna. Sebenarnya kami tangguh untuk pasang, sebab nurin berkenan dengan satu kaler iaitu nama Marino Walnut. Tapi kaler ni belum keluar lagi waktu tu (bulan Jun gitu), jadi kami tunggu sampai bulan puasa tahun ni untuk jengah tengok. Kaler dia ni gelap, mungkin yang paling gelap dalam series yang kami nak (Traffic Zone Series). Hubby tak kisah yang mana asalkan nurin happy hehe. 

kaler Marino Walnut

Tapi lepas dah singgah ke showroom di Taman Melawati, fikir2 menimbang2, akhirnya kami sepakat taknak ambik pulak kaler ni! Haha penattt.. Kami tak ambik sebab kaler ni kalau kaler gelap, kemungkinan kalau lantai berhabuk lagi nampak ketara. Macam kereta nurin la warna hitam..bila berhabuk, lagi nampak nyata. Kami akhirnya ambik kaler yang kami rancang dari awal dulu iaitu Sumatran Teak. Kaler ni tak terlalu cair/terang dan tak terlalu gelap..

Sales advisor kami cakap kaler ni popular. Ambik je la. Dia kata jangan ambik kaler Balinese Teak (kaler dia yang paling cair and kekuningan, tengok gambar kat bawah, tak cantik katanya.





Pada hari Sabtu yang dijanjikan, berduyun2 kontraktor datang, ada nak dekat 5-6 orang rasanya yang datang untuk pasang lantai, terkejut nurin. Nurin tak berani pun nak datang jenguk sebab tangga nurin terus menjengah ke ruang keluarga, dan mereka buat kerja di semua tempat secara serentak. 

Hasilnya, puas hati dengan kerja mereka, kemas. Habuk tak ketara, dan kaler pun cantik je pandangan mata. Takde spesifik cara penjagaan kot, cuma kalau air tumpah, cepat2 la lap.

Pemandangan dari arah bilik, memandang ke family area dan hallway ke bilik utama. Nampak sangat family area kami di atas masih kosong takde apa2 barang pun..hehe

Waktu kontraktor tu datang install, dia bawak flooring ni banyak! Sebab dia ingatkan tangga pun termasuk dalam pakej kami jugak. Nasib baik dia tanya dulu. Kalau dia dah start pasang kat tangga, susah pulak nanti. Lagi2 kalau parquet bawah tu dicabutkan, mau tak haru... 

Kaler flooring dan profile: Sumatran Teak
Kaler skirting: Picasso Walnut


Kalau sapa2 yang tengah carik2 kontraktor untuk laminate flooring, pengalaman nurin dengan Inovar ni:

  • Sales advisor bagus, layan kami yang banyak songel. Kami mintak macam2 quotation : yang campur dgn tangga, yang buat seluruh tingkat atas.. dia sabar je layan hehe
  • Skirting kena cabut sendiri, seperti yang nurin pernah tulis kat post nurin yang lama tu (sini). Tapi kami terlupa la nak hack sendiri, sampai2 kontraktor tu cakap ni kalau diorang hack kan, kena bayar extra. Rasanya ikut keluasan la, kami kena bayar RM 150
  • SA kami nasihatkan supaya cabut parquet sebelum pasang lantai, cabut tu kena buat sendiri ataupun extra charge. Sebab, series yang kami ambik ni ada waranti anai2 (anti-termite warranty), tapi kalau ada anai2 disebabkan dia makan parquet kat bawah tu, maka Inovar tak cover. Tapi kami tak cabut pun parquet tu huhu
  • Oleh sebab kami tak pasang lantai ni di bilik2 selain bilik utama, dia pasang profile pada setiap sisi yang terbukak (yang takde dinding). Nurin tak berapa suka, sebab tak sedap kat kaki bila jalan. Kalau ada duit lebih, boleh pasang dalam bilik2 lain, lepas tu profile tu boleh bukak
Profile nyer rupa gini
  • Oleh sebab kontraktor tu terbawak lantai yang lebih dan mereka pulang dengan van kecik je, lantai tu dia tinggal kat rumah dalam masa agak lama jugak (dalam 3 minggu gitu), lepas tu baru dia ambik balik. Oleh sebab tu, dia lambat sangat tutup account. Bila dia dah siap kira2 tolak2, SA kami kata kami dapat refund dalam RM 1000 lebih. Sebab kami terlebih bayar dan jugak quotation dia terlebih anggar. Tapi bayangkan sampai sekarang (dari bulan Ogos sampai November dah sekarang), kami belum dapat pun lagi cheque yang dijanjikan!! Sampai sales advisor mintak saya call account department terus, sebab dia kata dia dah banyak kali follow up
Lebihan lantai yang Inovar ambik balik dari rumah kami
  • Harga lantai kami ialah RM 7.20 sekaki persegi (sekarang dah naik jadi RM 9 rasanya). Oleh sebab kami bayar penuh 2 hari sebelum GST, kami tak perlu bayar GST. Kami dapat tau yang Inovar yang kena bayar GST tu, sebab account kami masih aktif sampai sekarang..jadi bukannya dapat elak daripada GST pun, cuma nya GST tu dibayar oleh Inovar, bukan customer

Secara keseluruhan, nurin recommend :)


18 November 2015

IKEA terlebih caj masa membayar | IKEA dibuka di Cheras 19 Nov 2015

18 November 2015
Untuk keluarga2 yang baru masuk rumah atau yang selalu home deco atau susun atur terutamanya kat Lembah Klang ni, mesti wajib la pergi ke IKEA. Esok IKEA Cheras dah mula bukak. Konon ingat Cheras, nurin perasan la ingat dekat jugak la dengan rumah mak nurin. Haha..maap la sangat ye.. Cheras tu besar. Yang ni sebenarnya sangat dekat dengan KLCC, boleh jadikan outing masa lunch kalau untuk sesiapa yang kerja berdekatan macam nurin.

Banyak jugak promosi yang nurin dengar. Ada beribu2 door gift tapi sekadar pen drive, beg.. gift card cuma ada 2 je yang akan diberikan esok. Tengok dalam facebook IKEA, nampak gaya IKEA macam menjangkakan pengunjung sampai 30,000 orang! 

Lepas tu, baru pagi tadi, IKEA ada umumkan esok, orang yang pertama yang beratur kat kaunter penebusan akan dapat kerusi gini. Hubby cakap ini harga RM 699 nii..  Amboii..ada ler orang yang tidur depan pintu IKEA malam ni haaa..


Tak sanggup nurin nak menghadap ramai2 orang ni. Takpela bagi peluang orang lain hehehe. Mak buyong kena rehat kat rumah!

Sebenarnya nurin nak kongsi dalam bulan 8 haritu, ada sale untuk IKEA Family punya ahli. Ramai nya bukan mainn..beratur punya panjang terutamanya untuk dapatkan rak Kallax (dulu nama dia Expedit), harga sale RM 99, harga sebenar RM 299. Masing2 dengan troli besar, lagi la padatnye dekat bahagian warehouse dia. Nurin nak kongsi masa sale haritu, nurin ada beli barang2 yang dalam sale, tapi masa buat pembayaran, harga dia sama ada masih harga lama, ataupun harga sale tapi bukan sale hari pertama. Buat pengetahuan, haritu harga pada hari pertama lebih murah daripada sale hari kedua dan seterusnya.

Contohnya, nurin beli 2 x Kerusi POANG dengan kusyen. Harga sebenar masa tu RM 259, IKEA jual RM 199 pada sale hari pertama. Masa nak bayar tu, nurin kena bayar RM 229 (yang ni harga sale untuk hari kedua dan seterusnya). Yang ni je nurin dah terlebih bayar RM 60.

Selesa sangat kerusi POANG ni. Memang salah satu yang kat rumah nurin chupp. Kusyen dia boleh dipertingkatkan lagi sebab kasar sikit..mungkin sapa2 yang pandai jahit cover kerusi POANG ni boleh contact2 nurin ok.. :)

Lepas tu nurin perasan yang terlebih bayar. Bila cakap dengan cashier, dia kata tak boleh betulkan kat situ.  Kena betulkan kat customer service. Siapa2 yang pernah ke customer service dia tau je la, hazab nya nak tunggu giliran kat situ. Tambahan pulak masa tu memang sangat ramai orang, dan lepas balik rumah tu, nurin perasan kat facebook ramai yang complain terbayar lebih. Hubby taknak tunggu dan taknak refund, jadi kami balik je. Sebab dia boleh claim refund dalam masa 100 hari, jadi nurin pergi balik pada hari lain, mengangkut cik Aisyah, kami pergi berdua je. Pagi2 nurin datang waktu baru bukak.

Alhamdulillah dapat jugak claim dalam RM 200+ jugak taww.. tu campur dengan ada barang yang nurin sengaja pulangkan dalam RM 60. Kiranya dalam RM 140 jugak IKEA terlebih caj tau. 

Selamat berjaya lah ye sapa yang nak pergi esok. Update la kat nurin ni. Kalau nurin bukan mak buyong pun nurin tak sanggup nak pergi esok. Walaupun pengalaman overcharge ni tak berapa menyenangkan, tapi tak serik pergi sebab barang IKEA best.


28 September 2015

DIY Label Pada 'Soap Dispenser'

28 September 2015
Salam dan selamat hari raya Aidiladha


Pada cuti hari minggu raya ni, nurin cuba bereskperimen dengan toy baru nurin iaitu mesin pemotong Silhouette Portrait. Dah beli agak lama tapi baru dapat dalam 2 bulan lepas bila adik nurin pulang dari US. Harga di sana jauh lebih murah berbanding di Malaysia, tambah pula nurin beli masa sale.








Projek kecil-kecilan ini adalah untuk mekapkan sikit bekas pencuci pinggan di tepi sink dapur nurin. Projek mudah saja. Nurin gunakan material gold adhesive foil , oleh itu ia berpelekat di belakang. Sesuai untuk tampal pada dispenser macam nurin punya ni. Nurin nak letak perkataan 'DISH' pada dispenser ni.



Setting pada komputer.. dan mesin Silhouette akan potong seperti gambar kat atas



Huruf 'H' macam tak berapa cantik pada mulanya, oleh itu nurin kurangkan ketajaman blade dia. Ia boleh setting daripada 1 hingga 10. Sebab tu nampak banyak yang nurin testing perkataan DISH tu.


Lepas dah siap potong, masa untuk korek daripada pelekat. Alat spatula macam gambar di bawah ini adalah salah satu barang free yang nurin dapat, memang sangat membantu mengorek (mengumpil..hehe) huruf2 tu untuk dilekatkan dengan senang. Walaupun renyah jugak sebenarnya, kesabaran kena sedikit tinggi ye.



Produk yang dah siap


Pencuci tepi sink di dapur nurin.. Nurin tampalkan perkataan 'DISH' tu di depan dan belakang dispenser tu.



Nurin puas hati dengan hasil nurin yang baru berjinak-jinak. Projek lain menyusul kemudian insyaAllah... :)










19 August 2015

Kesalahan Kitchen Cabinet nurin | Maxime Design Kontraktor KC

19 August 2015
Lumrah lah..you lose some, you win some.. Nurin boleh kira dengan jari satu tangan je berapa banyak projek rumah yang dah kami siapkan, walaupun rumah ni dah nak masuk setahun dah kami duduk. Tak banyak lagi projek yang nurin rasa betul2 puas hati, tahap tersenyum2 bahagia gitu..hehe.

Nurin list down kesalahan2 design kitchen cabinet nurin untuk dijadikan rujukan sendiri dan readers..

1. Obviously, bukan nak kata kesalahan kitchen cabinet sangat, more to combination colour tak berapa menjadi. Nurin pernah cerita dalam entri lepas. Benda ni memang dah agak aware dan bersedia dengan outcome dia pun..haha. Walaupun begitu, on the other hand, backsplash yang kami pilih suami isteri memang nurin sangat loveee (puji sendiri ihihi)..penat sangat tuu carik backsplash, berapa lama kami carik, berbulan2 jugak makan masa, rasanya mungkin lagi lama dari pilih KC material sendiri (sebab dah ada kontraktor, limited je la design yang kami boleh pilih kann)

Masa masih dalam peringkat installation

2. Kesalahan kecik je ni, nurin not so fussed. Pintu tepi anak tangga ni besar sikit, jadi bila bukak dia melanggar tangga tu. Nurin yang bagi semua ukuran dekat kontraktor, tapi tak perasan pulak masalah yang ini

Pintu KC hujung ni akan langgar tangga ni kalau bukak habis

3. Oleh sebab takde "soft-close" (maksudnya takde "soft-open" jugak), pintu kabinet yang ini selalu melanggar end panel dengan agak kuat. Almari ni tempat kami letak cereals untuk sarapan, jadi selalu juga kami buka tutup. Nurin risau juga kalau selalu, ada kemungkinan akan pecah ke pintu nya memandangkan pintu tu ialah 5G glass / crystal glass. Benda ni boleh resolve kalau pasang soft-close mechanism..nanti2 la dulu yee



4. Ada satu pintu ni agak longgar buatannya. Nurin tak pasti sama ada masalah ni datang dari kontraktor KC ataupun masa kami panggil plumber. Nurin syak dari plumber sebab kontraktor KC kami sangat meticulous kerja dia.. Kalau tengok gambar kat bawah, mungkin boleh nampak salah satu daripada pintunya nampak renggang sikit


5. Installer tertebuk lubang untuk hinge pintu

Sebenarnya partly that was our mistake. Untuk tall unit kami, masa design stage memang kontraktor dah tau yang kami nak tall unit yang jenis tarik keluar, bukan yang jenis ada engsel kat pintu. Kami beli pemegang pintu ni kat IKEA untuk installer pasangkan. Tapi kami tak sedar yang design drawing memang clearly lukis ada hinge, oleh itu installer (orang lain) pergi tebuk lubang dekat pintu crystal glass kami.. waaaa... 


Pemegang kat tengah2 tall unit tu kami beli kat IKEA, kami mintak installer pasangkan. Gambar penutup lubang hinge yang dia pasangkan, nurin tak ambik, tapi paham2 je la macam  rupanya

Mula2 tu ingat nak demand dekat designer dia untuk dapatkan kami pintu baru, tapi fikir punya fikir, malas pulak nak besarkan sebab nanti lambat pulak dapat pintu baru. Tambahan pulak, kami pun sama sebab tak perasan dalam design drawing ada lukis gitu. Finally, on the 2nd round installer tu datang, dia bawak penutup untuk tutup lubang engsel tu. OK la..


6. Yang ni kesalahan cabinet yang nurin paling terasa sekali. Again, ini bukan dari kontraktor KC, tapi dia sub kepada kontraktor lain untuk buat granit. Sekitar sinki ni selalu ada air bertakung. Nurin tak pasti sama ada bahagian sink tu boleh direndahkan sikit supaya air mengalir ke arah sink..sama macam kalau dekat dalam bilik air. Tapi yang pasti, kontraktor granit nurin takde advise begitu. 



Nurin rasa ada 2 cara kalau nak kurangkan air asyik bertakung, tapi sudah tentu perlukan maintenance 

(1) letak kain dekat tepi2 sinki supaya air tak melimpah keluar sangat, but with my one-bowl sink, nurin tak rasa itu akan efektif, sebab chances are dia akan melimpah jugak, dan..

(2) solution nurin.. guna 'squegee' macam orang dok cuci tingkap tuu.. squegee tu nurin gantung betul2 atas sink tu


Squegee yang berjasa

Kontraktor Kitchen Cabinet 


Kilang 

Maxime Design yang kami upahkan untuk buat kitchen cabinet ni. Tak banyak review yang nurin nampak dalam WWW tentang kontraktor ni, kalau ada pun yang negatif mungkin beberapa tahun dulu punya post. Kami puas hati dengan kerja mereka sebab hasil kerja teliti dan masa design and construction stage pun mereka terima idea design kami, lepas tu sabar je la dengan quotation macam2 mintak sebab nak compare different materials. Installer dia kena datang 2 kali sebab nak betulkan beberapa kesalahan. Nurin tak perasan pun kesalahan tu, dia yang bagitau and janji untuk datang.

Ada beberapa kali jugak kami datang ke kilang dia untuk bincang dan tengok sendiri contoh2 end panel yang real dan bersaiz besar. Sebab dekat showroom cuma ada sampel2 je. The last time we went there, waktu tu kabinet kami dah siap, tunggu nak pasang je. Waktu tu kami inspect laci2 kami, dan kami perasan our base of the drawer macam agak lembut kayunya. Kami bayar extra sikit untuk set laci sebab kami upgrade drawer roller supaya lebih tahan berat, plan nak letak pinggan mangkuk (and I loved it! Suka letak pinggan2 dalam laci sebab senang nak carik dan ambik), tapi kalau base laci tu lembut pun tak guna jugak!



Berbaloi kami pergi ke kilang dia untuk inspect, pada masa yang sama untuk bayar. Alhamdulillah kerja pemasangan KC takde masalah besar, cuma dari design stage sampai nak install tu agak lama sebab masing2 busy dan tak sempat finalize!




12 August 2015

Nurinkhairi Pasang Kitchen Cabinet

12 August 2015
Kitchen cabinet dah lama dah terpasang, dah 5 bulan dah. Konon2 ada entry teaser, haa amik terus takde follow up lepas teaser.. ehh..takde orang kisah pun haha. Gambar KC baru je snap, makanya baru la nak up entry. Masa pantang yang lepas, gigih la cik nurin habiskan projek kitchen cabinet, akhirnya dalam bulan Mac tercapai la hajat nak pasang kitchen cabinet ikut design yang dikehendaki.


Keseluruhan, seperti yang dijangka, takde la seperti yang expected sangat. Yela, nurin mengharap nak KC warna putih; classic atau modern style tak kisah sangat. Tapi kena compromise dengan Hubby sebab dia nak granit punya countertop, tahan lama katanya. Nurin nak ambik quartz warna putih sebab granit mana ada warna putih, tapi redha je la.. Orang tukang buat granit pun asik dok advice beli granit.. dia kata quartz ni tak setanding kualiti granit la, letak chemical la, pastu kalau tumpah kunyit kaler dia susah hilang la.. ok la daku redha je la lagipun kalau yang high maintenance susah jugak.



Dulu nurin pernah berangan nak kayu nyatoh pun tak dapat jugak.. pastu nak end panel warna putih pun tak lepas jugak tapisan Hubby..huhu. Dia kata, kalau end panel warna putih, nanti kalau kaler dia off dengan backsplash ceramic ala2 marble tu, nanti tak cantik. Kalau betul2 sama kaler baru cantik, tapi of coz la takkan sama kaler n style dia. Pernah jugak mintak quotation untuk kontraktor KC buat end panel tu daripada surface putih yang dekat pintu2 KC ni (material dia panggil Zen, ataupun 5G kalau tak silap), tapi ohh mahal nyaaa (kalau bab comparison harga, kena carik2 quotation so malas nak letak sekarang). End up, end panel warna brown. In the end, itulah dia nurin punya dry KC.. putih-hitam-brown.. Alhamdulillah all the 4 materials (pintu KC, end panel, countertop dan backsplash), semua cantik dan bagus, cuma ada la part yang kaler tak berkenan tu..takpe nurin redha.

Gambar waktu baru selesai installation countertop

Ni gambar2 kitchen cabinet nurin dalam dapur yang kecik ni..

Bahagian tall cabinet, microwave oven dgn oven

Ni pandangan dari ruang tetamu




Tempat dapur dan sink, and ada sikit ruang kerja. 


Walaupun kami dah terbeli sink 3-bowl sebelum tu, yang tu kami plan untuk install di wet kitchen taktau la berapa lama lagi insyaAllah, memandangkan dapur nye pun belum wujud lagi. Dapur ni kecik jadi tak sesuai sink yang besar2. Sink dan tap dapur ni pernah nurin cerita dalam entry ni . Kami sengaja tak tebuk lubang untuk dapur sebab mengharapkan letak di wet kitchen huhu.. 


Kami ada sikit ruang kat bawah tangga, jadi kami tak tutup dengan semua KC. Plan nak jadikan ruang bawah ni sebagai pantry.. letak lampu, dan letak la barang2 storage macam cleaning accessories ke, atau recycle items etc. Setakat ni, bawah tangga ni nurin jadikan tempat masak nasik, blender, toaster (tak yah la tunjuk gambar sebab pencahayaan tak berapa bagus -- takde lampu bawah tangga ni), so that tak payah semak countertop KC. 

Peti sejuk ni pulak sementara je di dry KC. Orientation dia agak pelik, jadinya kalau nak bukak peti sejuk agak susah sebab limited space.



Pull out kabinet ni pulak seperti yang nurin nak, tapi ada jugak yang tak puas hati..huhu..

Yang ni rangka sebelum kami pasang pintu
Macam tu la ek, we lose some, we win some. Ada target yang mengena, ada yang tersasar sikit dari impian. Kitchen ni dah banyak tolong nurin.. Setakat ni nurin puas hati. Maintenance tak banyak, countertop ni kena bersihkan selalu jugak sebab walaupun warna hitam, tapi bila lap boleh rasa apa yang kotor.. Pintu dengan end panel dia pulak setakat ni nurin belum pernah bersihkan lagi..hehe

OK selamat pagi semua.. :)

08 June 2015

Pengalaman Menyewa Kereta di London

08 June 2015
Assalamualaikum dear readers..




Ada pelawat blog nurin yang request resit2 masa nurin sewa kereta ke UK dulu. Setelah korek2 dalam my travel stuffs, jumpa lah resit nya. Lepas tu terasa macam nak tulis entry je terus sebab insyaAllah mungkin akan berguna untuk pembaca yang lain. Tambah2 pulak sebab aihh..malas nya nak kecikkan saiz gambar tu untuk email. Pernah menulis tentang sewa kereta di London ni pada entry yang lepas, tapi mungkin tak begitu membantu sangat. Gambar2 kat bawah boleh klik dan zoom kalau nak lebih jelas.

Berkaitan dengan sewa kereta di UK ni, nurin nak bagitau yang ni kali kedua nurin cuba sewa kereta di UK.. Kali pertama ialah masa nurin graduate, sewa kereta untuk ayah nurin yang bawak. This was 2nd time, waktu pergi ke UK pada tahun 2013. In both of the cases:
  • There were not a lot of research done untuk cari sewa termurah, company terbagus etc. Memang main lenjan je
  • Tak payah nak ada international driving licence la bagai..dia just akan mintak lesen JPJ awak je.
Oleh itu, on my first point, nurin tak boleh nak bagi guide untuk carik sewa kereta termurah sebab sewa kereta ni yang paling nurin tak research on both cases. Walaupun book online, harga pun tak berapa murah, tapi tak terasa sangat mahalnya sebab in both cases, kami sewa sehari je.

Lokasi Menyewa

Kami ambik kereta selepas terus turun dari Heathrow Airport. Oleh sebab tak ada buat research ke apa, kami tunggu je dekat kaunter terminal di mana banyak kaunter sewa kereta, and after waiting for a good 1 hour or something, then we realized that camane ntah rupanya we had to take a shuttle to the car rental agency. Nama rental agency tu ialah Alamo. There was a shuttle from Heathrow Airport (tak ingat dah terminal mana kami berenti) lepas tu dia drive free ke rental agency. 

Masa kami pulangkan kereta tu pun, kami balik semula ke Heathrow Airport untuk carik bas guna shuttle yang disediakan. Lagi satu, oleh sebab rental agency tu boleh jalan kaki jugak ke hotel kami, sehari selepas pulangkan kereta, kami dengan suka hatinya (but cautious), naik shuttle tu dari Heathrow Airport ke tempat sewa kereta tu, dan dari situ kami jalan kaki pulang ke hotel ikut shortcut. Saja..dapat le jimat duit beberapa pound daripada naik bas..hehehe oops. Nama hotel kami ialah Arora Hotel Heathrow.

Harga



Screenshot kat atas adalah summary email masa nurin buat booking, Nurin buat booking ni dalam sehari sebelum je pun, waktu dalam training room kat Houston. Oh, memang takde research apa sangat, terus bedal je nampak harga macam reasonable, 30 pound untuk 1 hari (dalam RM 150 ekk..). Nurin mula2 book 2 hari. Kereta ni kereta kecik je, masa dapat tu kami pilih Volkswagen Golf. OK settle!

Meh sini tengok pulak harga sebenar yang nurin kena bayar, untuk 1 hari menyewa!


Harga sebenar yang nurin kena bayar..no no..bukan GBP 30, tapi hampir GBP 100 ! Nurin pernah tulis ni dalam entry sebelum ni (link sama macam kat atas), whereby, rupanya harga masa nurin book dalam website tu, tak campur insurans! Yela, time tengah book tu rushing2, masa tengah training pulak tu, mungkin tersilap pandang huhu. Tak sangka tak masuk insurans, padahal when my first time book kereta pada tahun 2010 dulu, harga dia lebih kurang GBP 40 tapi dah masuk insurans, yang itu harga walk-in to counter, jadi ingatkan GBP 30 tu kira murah la dan dah masuk insurans!!!

So please be aware and read the fine prints as much possible. Insurans mesti kena ada, kalau tak silap ianya wajib kena ada, macam kita kat Malaysia jugak kann.. lagi2 nak memandu kat negara orang. Kalau ada apa2 kejadian ke, kang satu hal pulak nak kena settle bukannya sekejap, kang spoil the trip pulak kann.. So in summary, our breakdown of actual charge was:

  • Daily rental - GBP 29.69/day
  • Insurans - GBP 27.50/day
  • Sewa GPS - GBP 11.66/day
  • VAT (macam GST la) - GBP 15.43 
  • Yang lain2 charge yang kecik2 tu, nurin dah tak ingat kenapa..tapi rasanya ada yang optional, macam roadside assistance bla2
Oleh sebab harga melampau la pulak walaupun untuk sehari, last2 kami decide untuk book 1 hari je instead of 2 hari. Walaupun nurin book 2 hari dalam website, dia benarkan kalau nak tukar ke 1 hari. So dapatla kami merasa jalan ke luar London dalam 1 hari. Mula2 plan nak ke Bath, lepas tu plan tak jadi, hanya ke Oxford saja..kikiki. (sedih pun ada tapi by the time kami dah sampai UK, kami dah agak pokai haha sebab shopping di US)

Terms & Conditions

Macam biasa la, T&C dia adalah panjang berjela. Ianya sudah tentu berkaitan dengan T&C kalau ada kes seperti accident, hilang kunci, etc. Setiap company T&C dia mungkin berbeza, tapi untuk company ni, insurance yang kita beli ni adalah untuk cover the cost of causing other vehicles or damaged property caused by us, tapi ia tak cover cost for the damage to the vehicle that we are renting!

Lagi satu, akan ada admin fee yang dikenakan kalau ada kes2, contohnya kalau ada hilang aksesori daripada kereta, driver kena bayar replacement cost..pastu on top of that, kena bayar admin fee pulak GBP 27. Ataupun if the company has to pass our details to the authority ke, pun kena bayar admin cost. 

And that brings me to my next point.....

Kena Saman!

Iye, sesungguhnya Hubby nurin selaku drebar kena saman semasa di London. Mengikut surat saman yang dia poskan, nampak gaya macam kena saman pada awal2 perjalanan jugak tu.. Kami kena saman sebab memandu di laluan bas! Huhu.. so berhati2 la. Kalau boleh, sesapa yang research nak memandu di UK, try to familiarize yourself with their road signs. I wasn't sure how we missed that, tapi husband ada cakap.. "Padanla macam..bla bla bla..." Kiranya dia perasan macam ada yang tak kena la, mungkin dia nampak ada sign gitu2 ke, tapi tak sure apa ke, tup2 kena layang surat saman.

Surat saman page 1 of 3

Surat saman page 2 of 3
Surat saman page 3 of 3

Dia poskan ke Malaysia ikut alamat yang kami bagi (which was ikut IC my Hubby). Samannya berharga GBP 130 huhu.. tapi dapat 50% diskaun kalau bayar within 28 days. On top of that, ada admin fee sebanyak GBP 30 macam yang nurin sebutkan ada dalam T&C tadi. Sebenarnya bila dapat saman ni, hati kering aje..dan tak layan pun sebab sedih. Ntah camne tah nurin agak2 diorang dah siap tolak terus dari account nurin (sebab masa bayar guna kad nurin), sampai la hari ni baru nurin cek dalam bank nurin, memang betul dia automatically charge GBP 65 + 30 + 6 (utk VAT) = total GBP 101 . Bayangkan lepas 2 tahun baru cek UK bank balance huhuhu.. 

Others

  • Yang ni rental agreement masa menyewa kereta, dan sebelum final receipt lepas hantar kereta.



  • Digalakkan sewa GPS kalau tak tau jalan. Penting untuk kita tau poskod kat mana destinasi sebab biasanya GPS akan mintak poskod
  • Undang2 di UK mewajibkan meletakkan kanak2 diletakkan dalam car seat, so you have to consider renting it too. Kami tak sewa masa kat UK. More details tentang car seat regulations kat link ini
  • Di UK takde tol
OK sampai sini saja tulisan nurin, kalau ada apa2 soalan/komen/share latest update boleh letak kat bahagian komen ok.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...