Pintu Kitchen Cabinet MDF Board

15 July 2014

Cantik tak kitchen cabinet design gini? I suka la..kaler putih pastu ada ala2 cam traditional English sket..huh...berangan je la tu. And it is not nyatoh, so I am imagining harga dia takde la da bomb sangat. First time memang berkenan la. Maaf gambar tak berapa good quality. Anyway, ni dekat IKEA.

Tapi jangan tertipu sebab nak design gini, coz rupanya material dia adalah MDF board. Apa tu MDF board? Mula2 I pun tak tau, tapi lepas kontraktor KC I pergi ukur untuk buat dapur, I found out that MDF ni jenis board yang tak begitu tahan lama. Contohnya dia akan kembang over time.

I did some  reading: MDF - medium-density fibreboard, is one of the types of fibreboard. It is made out of sawdust..yang habuk kayu tu, dia kumpul kan, pastu dia akan compress2, do some engineering, maka jadi la fibreboard. Medium density, high density bla bla tu ikut kepadatan dia compress tu la. Therefore it is relatively much cheaper berbanding solid wood, dan kualiti mungkin kurang. Lagi satu, produk MDF ni is manufactured using formaldehyde, dan ia adalah pengawet. Ingat lagi masa universiti, formaldehyde ni untuk mengawet organ2 manusia sebelum masukkan dalam botol.... It can cause cancer dan tak digalakkan untuk selalu dekat dengan formaldehyde and inhale the chemicals.

Jenis2 macam ala2 kayu kat IKEA ni yang pada mulanya saya berkenan ialah jenis: Lidingo, Stat dan Adel. Tapi bila tengok product info dia, semua tulis fibreboard. Product slip dekat IKEA, dia ada tulis MDF. 

And when I tried to compare the prices, surprisingly IKEA punya doors ni do not come cheap actually. To put things into perspective... gambar bawah ni ialah pintu dari range ADEL. Saiz dia 40x70 cm dan harga pintu ni sahaja ialah RM 200.


Yang gambar bawah pulak senarai harga one of the kitchen cabinet module. Harga pintu kitchen cabinet range Lidingo dia, saiz 60x57 cm ialah RM 200. Rupa Lidingo ni macam link ni. Actually gambar kitchen cabinet kat atas kalau tak silap pakai pintu2 Lidingo la.


And compare how much more expensive the doors are. If you refer my earlier post pasal quotation kitchen cabinet daripada my contractor, harga satu modul base unit 60x85cm, material 3G, ialah RM 195. Satu modul meaning campur pintu, carcass dan skirting for that particular base modul. Material 3G pulak tu. 3G is not too expensive tapi you get my point right..satu pintu IKEA ni boleh cover satu modul KC from standard kitchen cabinet contractor with better material. 

Kadang2 IKEA ada jugak mahalnya. Kena pandai survey dan compare harga.. I suka letak harga2 kat dalam my blog sebab banyak kali when I am out shopping barang rumah, saya akan refer my earlier post. Harap2 it is useful for others too :)

Jalan2 Kyoto Japan: Tentang Solat

08 July 2014
Antara yang I fikirkan semasa rancang perjalanan musafir kat negara orang ni ialah: kat mana nak solat, sesuai ke bawak my baby kat situ, boleh ke bawak stroller etc, apa nak makan.. Kalau time breastfeeding my Aisyah pun fikir pasal nak menyusu camne, tapi mostly waktu my US dengan UK trip dulu (especially UK coz naik mostly naik public transport, tapi kat US kami sewa kereta), ada nursing poncho, and orang kat sana tak kisah je punn..



Pemandangan perkampungan di Arashiyama

Musafir kat negara bukan majoriti Islam kadang2 ada cabarannya. Sejak bujang I dah biasa solat kat mana2 je sebab suka berjalan.. kat taman, kat depan pintu orang lalu lalang (ni memang tak boleh elak tapi tak ingat kenapa desperate sangat sampai cenggitu), bawah tangga, belakang ATM when I was in Paris Airport, atas salji, even pernah sekali kat Spain kot, solat taman dekat dengan zoo. Bila dah habis solat baru perasan padan ler bau semacam rupanya ada zoo berdekatan! Yang paling common ialah my friends and I solat dalam nursing room (kena check kat dalam nursing room takde campur dengan toilet, kadang2 dia ada toilet sekali) dan dalam changing room kat retail outlets. Macam pelik je kan bawak baju banyak2 dalam changing room duduk lama2 konon try2 baju last2 tara beli apa2 hehe.

Ok, solat di Kyoto is pretty tricky if you are looking for a proper surau. Yang saya tau, ada satu je Kyoto Mosque yang berdekatan dengan bandar. Refer website ni for more details on the address and macam mana nak pergi situ. Dia boleh naik subway untuk ke station berdekatan, and lepas tu kena jalan sikit.. so you have to know your way jugak untuk ke sana. Mula2 ada plan nak singgah ke sana untuk Zohor/Asar tapi kebetulan when we were in bandar Kyoto, it was Monday. Somehow masjid dan pejabat dia tu tutup hari Ahad dan Isnin. Kalau nak pergi, kena contact earlier, so kami pun malas la sebab takut nanti plan2 tapi tak jadi sebab plan can always change.

  • OPEN : 12:00 PM - 06:00 PM (Tuesday to Saturday)
  • CLOSED : Sunday, Monday, and national holidays

So what did we do for solat?

  • All our hotels memang kami pilih close to main train station. We stayed in two hotels kat Kyoto..both memang sangat dekat dengan train station, one of them memang depan je dengan station: New Hankyu Hotel, Kyoto. The other is a ryokan (Japanese style guesthouse ala2 tido atas lantai dengan futon), nama dia Nishikiro. So selepas dah habis jalan waktu pagi, kami singgah balik hotel untuk refresh, solat, makan.. and then keluar balik
  • On our last day sebelum bertolak semula ke Nagoya, bila dah check out, we found an ideal place for solat and do our baby stuffs here: Isetan shopping centre dalam Kyoto Station, dekat bahagian baby changing/breastfeeding.
Breastfeeding room, I solat dalam bilik ni while my Aisyah tunggu kat dalam of course



My Hubby solat dalam bilik baby ni yang ada cot. Bilik ni pintu ada tapi dia tak boleh tutup, tapi dia selamba je lagipun tak ramai orang pun. The whole time we were there ada sorang je rasanya dgn baby dia. He prayed here sebab waktu tu I pergi toilet so he could not enter the breastfeeding room by himself 


Tapi kalau u takde anak kecik susah jugak nak utilize space ni.. mungkin boleh pergi changing room kat Isetan punya retail outlets la kot hehe.

Perbezaan Harga Kitchen Cabinet Nyatoh, 3G dan Zen

01 July 2014
Fuhh..bersawang nya blog ni.. It turned out that laptop saya yang masih dalam warranty, rosak and it took them 1 month to repair. Takde mood langsung nak blog sebab takde laptop sendiri. Petang tadi baru ambik laptop, terus update!

Anyway, ni nak kongsi tentang perbandingan harga kitchen cabinet untuk kontraktor Maxime Sdn Bhd. Maxime ni branch dia dekat Puchong, dan dia ada partnership dengan syarikat interior design nama Dans De Design. Masa orang datang ukur rumah kami pun, orang Dans De Design yang datang. Kami ada query tentang material kayu nyatoh, dia kata ada.. Bila kami datang kat Maxime a week after that, dia kata takde.. so turns out Maxime takde jual, tapi kalau nak nyatoh, dia boleh quote tapi meaning dia jadi orang tengah la kot agaknya..sbb dia ambik dari Dans De Design.

Harga nyatoh dia memaaang meletop2 mahal berbanding material 3G dan Zen yang Maxime tu tawarkan. Mungkin salah satu sebab pasal orang tengah tu la.. Maxime ada offer material melamine, 3G dan Zen. Zen tu kira macam glass sikit..lebih cantik dan mahal sikit daripada 3G. Apparently 4G dia tak offer.. kalau survey2 kontraktor KC, saya tau ada yang offer harga 3G sama je dgn 4G (tak ingat dah sapa), so baik ambik 4G..lebih cantik.

Ni pelan kasar dapur saya yang disediakan oleh Maxime. Ada lagi banyak drawing in more details, which is not a map view, rather it is a pandangan dari depan la..tapi malas la nak attach banyak2 di sini. Sekadar bagi gambaran kasar how the quotation adds up. Maxime takde drawing 3D canggih2 yang dia offer ok..if you ladies are looking for that extra service too la.


Anyway, quotation ni include jugak dua buah almari - 6 kaki dan 5.5 kaki. Sebenarnya original quotation 8 dan 6 kaki, tapi sebab salah satu bilik tu macam tak sesuai letak 8 kaki (panjang sangat, menghalang laluan).

3G


Zen

Nyatoh
So tengok la berapa beza nyatoh dengan 3G dan Zen. Between 3G dan Zen, harga beza dalam RM 1000 je (Zen mahal sikit), tapi Nyatoh beza 10 kali ganda! Ingatkan kalau setakat beza sikit2 gitu boleh la jugak merasa nyatoh tapi takpe la. Oleh sebab dah bayar deposit RM 1000 maka kita continue je la kitchen cabinet dengan si Maxime ni with Zen material.

Lastly, baru kami tau yang terms of payment dia ialah 35% booking fees dan 65% payment (balance dia) upon signing final quotation. So can you actually believe that they were asking for 100% payment even before they start producing our kitchen cabinet??! Memang tak puas hati betul. Anyway, they have a credit card installment with some interest too.

Anyway..haih.. Kalau nak nyatoh, carik je la tukang kayu kat kampung!

Note: Banyak entry saya berkenaan dapur sebelum ni..click sini for more. Thanks for reading and keep coming back walaupun dah lamaaa tak blog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...