Review Excel Qhalif Kajang dan ALIM Kids Putrajaya Part 2

17 April 2014
Sambung daripada Part 1 di sini

Review ni ikut pengalaman saya tak seberapa pun. Tambah lagi Excel Qhalif saya pergi sekali je, sedangkan ALIM Kids memang saya join cuma selalu jugak la tak datang.. saya review both playgroup sebab nak kumpul dalam satu post je..

Untuk Part 2, just nak tulis what I like and I don't quite like for both playgroups.. Hope that will give mommies out there some guide and encouragement untuk bawak anak ke playgroup, kepada sesapa yang memang berminat.

What I Like...

Excel Qhalif:
- Suka dengan aktiviti fizikal dia.. macam in my first post, the children main masuk terowong, balance beams.. tempat playgroup dia agak besar
- Suka dengan interaksi antara other children. Tak terlalu banyak, lagipun kanak2 ni 2 tahun gitu je.. nak bersosial pun macam gitu2 je la
- Masa trial class dia, Teacher dia selalu bagi advice dekat parents.. kiranya sambil anak main2, ada advice2 jugak la.. contohnya, kalau untuk ajar anak cepat bercakap, encourage dia untuk sebut apa yang dia nak, bukan tunjuk untuk dapatkan apa yang dia nak
- Encourages punctuality.. cepat start, cepat habis.. kan?
- Encourages children's independence.. contohnya, kemas barang kraf lepas habis, simpan meja sendiri.. (walaupun to me, simpan meja ni untuk older children.. but so far I am OK sebab the parents are there to assist their children)
- Walaupun kena bayar bulanan, tapi kalau tak dapat datang, tak semestinya burn je.. boleh arrange dengan Teacher untuk datang sesi yang lain. Dia ada banyak sesi, jadinya takde masalah
- Tak kisah daddy join..
- I suka dengan "soft pad" yang Teacher bagi for each child. "Soft pad" dia bentuk bunga, Teacher bagi kat semua orang dan semua kanak2 kena duduk atas tu. It was a relief for me as it was a distraction to my daughter.. dia akan tertarik untuk duduk atas flower tu daripada duduk atas riba saya. Kalau selalu kat playgroup lain, dia asyik nak menempel jee..

Soft pad yang Aisyah duduk


ALIM Kids Bdr Pinggiran Putra:
- Suka dengan struktur yuran dia.. Kalau tak datang, tak payah bayar. Cuma bayar bila datang. Sesuai untuk kami yang tak boleh terikat sangat dengan weekly committment
- Suka dengan elemen Islamic yang dia selitkan dalam playgroup ni.. contoh: baca doa, story book Islamic, baca doa makan
- At the end of each playgroup session, ada sesi makan minum.. Kanak2 boleh duduk dan makan sama2.. encourages social interaction. Walaupun budak2 kecik ni senyap je..nak borak pun mana reti kann..haha
- Sesi kraf dia menarik dan banyak variety


Sesi kraf ALIM Kids, main dengan water colour untuk tepek atas tangan

What I Don't Quite Like..

Excel Qhalif: 
- Walaupun bilik dia agak besar, tapi kalau ramai sangat, mungkin sorang parent kena duduk kat luar. Kat bahagian luar, tempat dia agak sempit
- Yuran dia. To me, it is quite expensive
- Nak pergi situ agak congested dan jam.. 
- There is no difference between Module 1 atau Module 6 contohnya.. A child can join Module 6 first, ataupun boleh join Module 1..ikut availability masa tu. Bagi saya, kalau module 1 untuk kanak2 lebih muda dan progress dengan 2,3,4,.. lebih bagus. Sebab budak2 kecik mungkin sesuai main kaler.. (Module 1,2 contohnya) but as you progress further, boleh main gunting+gam, atau main collage ke.. more challenging crafts.. Sebab tu la haritu waktu trial class, terkejut jugak sebab waktu kraf dia main gunting in which my daughter is probably too young for that


ALIM Kids Bdr Pinggiran Putra:
- Selalunya tak punctual kadang2 lambat 20-25 minit gitu. Tak berapa best bagi saya sebab saya duduk jauh. Selalunya I am the first to show up tapi masih orang lain tak sampai, ataupun Teacher tak ready. Kadang2 tak boleh nak agak juga, sebab we are dealing with small kids right..
- Tak bagi daddy join sekali. Tapi selalunya ada je daddy yang duduk kat hujung dan observe. Mula2 dia kata ada satu bilik yang daddy boleh duduk and tunggu, tapi selalu saya datang, tempat tu ada je orang occupied..ada seminar etc



One thing I encourage for your kids to do kat rumah is to encourage him/her untuk dengar Nursery Rhymes, ABC, 123.. Bukan semua video/youtube/tv ni tak elok ok.. I tunjuk my Aisyah benda2 ni tapi with supervision la. Sebab playgroup ni selalu main banyak lagu2 camni. It's great to see your children being able to sing to the tunes dan buat2 gaya dia kann.. 

Harap membantu mommies out there :)

Review Excel Qhalif Kajang dan ALIM Kids Putrajaya Part 1

14 April 2014
My quest of searching for a playgroup for Aisyah started when I realized that she may be slightly lacking social interaction with other kids, because she is being taken care of my mum. Saya pernah tulis di sini tentang pengalaman join playgroup ALIM Kids di Kajang, dan akhirnya settle dengan ALIM Kids di Bdr Pinggiran Putra di Putrajaya (entri sini).

Walaupun begitu, saya masih lagi mencari playgroup kalau ada yan lebih bagus. Sebab I noticed on Aisyah's second session, dia sangat la pemalu lagi dan senyap2. I acknowledge that it is too early too tell, sebab baru 2 sesi lagipun.. tapi saya nak carik tempat lain sebab mungkin yang kat Putrajaya tu tak tekankan sangat interaksi antara kawan2.. Cuma kadang2 akan ada bagi2 barang.. contohnya kalau masa sesi kraf, Teacher akan suruh bagi krayon kat kawan2. Sorang bagi budak lain, and will take turns sampai semua orang dapat. That, and holding hands, are probably the closest interactions they have. 

Harap2 mak nye ni tak tinggi benor expectation. Anyway, waktu tu pun baru kali kedua la..

Saya try pulak Excel Qhalif playgroup. Kenapa saya berminat nak join ni?


  • Rekemen dari kawan
  • Like I said, saja nak try environment selain ALIM Kids 
  • Dekat sikit dengan kawasan saya (Cheras)
Saya nak review dan compare sikit tentang Excel Qhalif dan ALIM Kids Putrajaya. Both ada pros and cons bagi pandangan saya. 
Excel Qhalif - sesi trial 


Lokasi

Excel Qhalif (EQ): Depending where your location is, it can be quite hard to get into this place or it can be OK. Saya dari Cheras, oleh itu biasanya kena tempuh Jalan Reko. Sekarang ni lagi la bahagian Kajang tu sangat la sempit sebab ada jalan ditutup oleh sebab kerja MRT. Rasanya kami spend masa dalam jam jugak keluar dari Kajang bila perjalanan balik

ALIM Kids Putrajaya: Kawasan premis dia adalah rumah kedai yang baru. Senang nak access kat situ, macam biasa la Putrajaya ok je, tak sesak dan easy going je. Cuma jauh sikit la dari rumah, dan saya ada tol Kajang Silk. Selalunya sebab pergi only Aisyah and I, nervous sikit bawak highway yang besar dan laju..

Playgroup Timing

EQ: Timing dia banyak, tapi cuma Sabtu atau Ahad je.. ada yang petang dan pagi.. Waktu kami datang tu ada trial, so dia tunjuk mana sesi2 dia. Duration satu jam

ALIM Kids: Timing dia hari Sabtu 10 am selama satu jam. Tapi ikutkan pengalaman, selalu je start lambat.. kadang2 pukul 10.20 am baru start.. lepas tu habis lambat lah.

Bilangan Kanak2 per Session

 EQ: Tak pasti sebab hanya datang kelas trial. Time trial tu ramai..dalam 15 orang kot (anak + sorang parent, tak kisah ayah or mak). Tapi kalau tak silap bilangan kanak2 ialah 10 orang setiap sesi kelas.

ALIM Kids: So far paling ramai dalam 10 orang gitu.. Attendance daripada parents + anak tak tentu, tapi kelas akan dijalankan kalau lebih 5 orang setiap sesi. Kalau kurang 5 orang, dia akan cancel. Usually dia akan hantar SMS hari Jumaat, lepas tu kita respond kalau minggu tu we can make it or not

Playgroup Content

EQ: Yang ni kalau normal class tak pasti la yek, tapi time trial haritu kami ada buat aktiviti2 ni:
- Baca doa
- Dance and sing to songs - time tu lagu Wheels on The Bus dengan Head Shoulders Knees Toes
- Montessori toys - time tu semua kids main masuk dalam tunnel dan main balance beam - gambar beam tu macam kat sini . Seronok yang ni sebab kids semua beratur crawl into the tunnel and naik balance beam tu with the help of parents.. lepas tu ulang2 sampai lagu habis. Aisyah at first she was a bit macam blur tapi when she saw me at the end of tunnel cheering her up, dia masuk dan crawl to my direction :)
- High five semua kawan2
- Craft session - anak2 with the help of parents ambik meja dekat belakang kelas, ambik tempat kat mana2 dan tegakkan meja tu.. yang ni meja jepun macam untuk kanak2 tu.. Lepas tu kami main kaler2, gunting dan tampal. Admittedly this session is advanced for a child macam Aisyah. Lagipun kanak2 yang datang tu pun macam baya2 Aisyah jugak tapi ada yang lagi tua la..dalam 2 tahun lebih. Ambik meja dan tegakkan tu untuk older kids, but I trained Aisyah to do anyway, and the gunting and tampal is also  for older kids. Anak baya Aisyah mana reti gunting2 lagi. Tapi saya tak pasti untuk session yang sebenar, mesti banyak lagi aktiviti2 lain. Lagipun, EQ ni sesuai untuk kanak2 sampai 4 tahun rasanya

ALIM Kids:
- Baca doa
- Nyanyi dengan parachute. Semua kids pegang each sides and ada a few songs yang mereka akan nyanyi each week, including lagu praises for Allah

Parachute
- Sesi baca story book dengan teacher. Sometimes baca ABC, sometimes teacher bukak story book lain.. sometimes both of them.


- Dance and sing with songs. Aisyah is usually familiar with all of the songs.. sebab kami suka bukakkan Nursery Rhymes untuk dia 
- Sesi craft - that really depends. Ada pernah main dengan paint, ada yang main dengan tali, yang terbaru dia main tangkap ikan dalam bekas pool kecik. Setiap sorang diberikan cawan plastik dan kena isi dengan batu2 dan colourful sands.. and then we proceed untuk tangkap ikan yang kecik2 tu untuk masuk dalam "akuarium" colourful..


- Last sekali ada session makan2 dan minum2.. Kadang2 teacher bagi vitagen, biskut, etc.. Tapi ada sekali tu on the trial session, bagi cupcake yang banyak icing tu.. aiya yang tu tak sesuai untuk anak2..

Yuran

EQ: Dalam setiap module content, ada 8 sesi.. so untuk complete 8 sesi tu perlukan 8 minggu la.. Rasanya ada dalam 8-10 modules in total.. Setiap module, kena bayar RM 300. Untuk pendaftaran kali pertama, kena tambah bayar lagi RM 100. So first time kena bayar RM 400 lah.. Mula2 saya tertarik dengan EQ ni (read on about it later in Part 2), tapi sebab macam biasa la.. yuran bulanan ni menyebabkan susah bagi saya sebab taknak komitmen.. Maklumlah lately asyik spend masa kat rumah baru, dan rumah tu bukannya dekat, Jadi, susah kalau terpaksa berkejar untuk ke playgroup

ALIM Kids: Sama maca EQ, dalam setiap modul ada 8 sesi. Ada dalam 6 modules in total. Setiap sesi dikehendaki bayar RM 25. Bayaran dia ikut sesi. Oleh itu, kalau kita tak dapat datang, tak payah bayar. In a way, kita tak lah terlalu terikat.. cuma yang tak best kalau kita asyik tak datang la. Macam Aisyah ni asyik tak datang sebab busy ke rumah baru menguruskan itu ini.. Business model dia sangat menarik hati saya untuk join. Yuran pendaftaran pun tak ada setakat ni..

Sambung di Part 2..

Tiling Dapur 90% Siap

07 April 2014

Sambungan daripada projek hacking tile dapur asal.

90% tiling dapur dah siap. Lantai masih kotor hitam2 lagi bekas grout hitam. Maaf takde sharing kali ni, tak sempat.. InsyaAllah will share something useful later. 


Hack Tiles DIY Project

01 April 2014
Assalamualaikum to all.. Bulan Februari dan Mac ni memang jarang sangat update blog, has been so busy.. Hope I will update more often this month. Let me start this month of April untuk update berkenaan progress rumah yang bertambah rancak.

Sebelum ni saya pernah cerita tentang plan untuk dapur di sini , sini dan banyak lagi link lain. InsyaAllah we will materialize the kitchen in the near term. Oleh kerana plan untuk renovation dah tak jadi (boleh baca minor story kat sini ), we have to make do with a small kitchen. Design dia akan jadi design dry kitchen, tapi fungsi macam dry + wet kitchen. Sebelum kami akan pasang kitchen cabinet, kami nak pasang tiles baru untuk menggantikan tiles sedia ada. Lagi senang bila dah pasang sebelum kitchen cabinet masuk.


And we hacked our own tiles. OK, sebenarnya bukan 'we', tapi mostly Mr Hubby yang buat. Alasannya sebab untuk jimat kos daripada upah kontraktor yang buat. Dapur ni tak besar pun, dalam keluasan 10 kaki x 9 kaki je tapi kalau ikutkan rough quotation, untuk cabut tiles ni sahaja mungkin menelan belanja RM 800 - RM 1000 depending how tough the job is I guess.

And truth to it, the job was tough, according to Hubby, sebab simen dia sangat lah keras dan tebal untuk ditanggalkan. Meh tengok anatomi lantai yang ditanggalkan.

Exhibit A(from left) : Spesimen serpihan tile, simen, subfloor

Pada lantai ni ada tiga layer.. yang layer atas sekali is obviously the tiles. Layer kedua ialah simen dan layer paling bawah is what people call the subfloor.


Tengok tebal tak tebal the cement.. subfloor dia kat sini tak berapa nampak sebab mungkin bahagian kat sini nipis je. The subfloor ni fungsi dia untuk ratakan konkrit kat bawah tu, oleh itu kat setiap bahagian tak sama ketebalan. Ada yang tebal, ada yang nipis.

Tools that were used..

Exhibit B: Glove dengan goggles
Yang penting sekali is the proper protective gear! Wajiblah menggunakan glove dengan goggles sebab tile tu akan berterbangan.

Exhibit Cfrom left: Hammer, sledgehammer, taktau apa nama dia tapi untuk kopakkan tiles
Mula-mula, sledgehammer tu ketuk atas tiles tu dengan random dan dengan sekuat hati. Tujuannya ialah untuk longgarkan and weaken the tiles structure supaya senang nak hack nanti.

Drill 
Drill ni pulak yang kopak antara tiles. Halakan arah 90 darjah daripada tiles untuk kopakkan. Manakala manual drill macam dalam gambar Exhibit C tu (paling kanan) ialah sort of macam manual drill untuk objektif yang sama, tapi lebih sesuai bila tiles dan simen struktur dia dah lemah. Hammer tu untuk ketuk hujung drill tu as a guide. 


Finally, cleaning up session..


Penyapu tu paling senang nak kumpulkan semua debris kat satu tempat, lepas tu penyodok belah kanan tu untuk masukkan dalam kotak. And we used a trolley untuk transfer all debris, humban kat laman rumah, dah menggunung jadinya. Lepas tu nak buat apa dengan benda tu, tak pasti lagi huhu.. Nak buang mana pun tak tau. 


Gambar selepas takde la pulak tapi ada gambar semasa tengah buat. All in all, kerja nye memenatkan. Did not help sebab simen dia sangat tebal dan susah nak cabut. Tapi kalau suruh kontraktor mungkin dia akan charge lebih banyak, kan? Tangan ada yang dah berdarah2 (ni kes tak pakai glove!) dan debris semua kena kat rambut etc.. haha. 

The entire process took about 3 trips, worth about 12 hours' work. Dan kami jimat dalam RM 800 - RM 1000 :) 

Masih tak yakin nak pasang tiles sendiri. Oleh itu, kami dah panggil kontraktor untuk pasang tiles kat dapur ni.. harap semua ok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...