nurinkhairi: February 2013

26 February 2013

Hair salon yang sesuai untuk wanita bertudung

26 February 2013
Last week I went as far as Kepong (from KLCC), amik cuti half day, just to do my hair! Haritu ada beli Groupon for hair treatment package for RM 75 instread of RM 388. It includes:


  • Either:
    - Shiseido hair rebonding (RM258 value)
    - Shiseido relaxing treatment (RM258 value)
    - Wella cold perm (RM188 value)
    - Wella hair colouring (RM158 value)
  • Professional cut (RM45 value)
  • Wash and blow (RM25 value)
  • Scalp protector treatment (RM60 value)

Why did I go to as far as Kepong? Nama kedai ni is Modello's Hair Boutique kat Taman Usahawan Kepong. Because in Groupon, this shop wrote that it has a private room available for 1 person upon booking. I wanted to check it out. I have been patronizing my neighborhood salon, macam biasa aa pasal rambut2 ni I trust Chinese la yang buatkan, tapi kat my neighborhood ni dia ok jugak, ada langsir boleh cover meja yang I tengah buat rambut. But downside is, dia memang visible from every other customer, so customer akan nampak and tanya kenapa ada langsir tu. Tak suka jugak sebab ada pernah customer yang laser sket mulut dia pun ada. 


So for somebody who wears tudung, I wish it could be more convenient for me to get my hair treatment, which is usually once a year. Memang I dah siap2 cakap I nak hairdresser pompuan. Even the morning before I go pun, I already called the salon and tell him I want a female hairdresser and want to use the private room. Sekali bila sampai, orang laki yang approach I. I tanya la dia, rupanya he will do my hair. Aik! So I said to him la I specifically wanted  a female. Nasib ada sorang female hairdresser. Time I datang tu takde customer, time I balik pun xde. Weekdays kot. 



Ni dia punya tempat wash, the hairdresser also did the scalp treatment there (part of the package). I really like the private room, it is so spacious and tempat basuh rambut pun dalam tu jugak. Compared dengan kat my neighborhood, sempit (sebab tutup dengan langsir je), takde privacy and kalau nak basuh still kena keluar from the langsir (tapi dia tolong la balut kepala). So it was a refreshing change while I was here.

I nak buat relaxing and I cakap dengan dia. Sekali tu dia promo la buat 'soft rebonding' (initially I have no idea what it was). Dia kata relaxing tak tahan lama, and rebonding pulak memang I takkan buat.. nanti jadi macam hantu Korea, like what my husband said. I biasa buat relaxing je, it looks natural and eliminates the frizziness. Tapi pandai pulak dia promo, tergoda pulak. And like I anticipated, I needed to top up. I had to top up RM 68 for the soft rebonding - I was told that it lasts longer, thus reducing the chance of having to do it often (bukannya I selalu buat pun, last I did was 1.5 years ago..) since it involves chemicals.


That was the first time I used this heater above, and they even tonged my hair as part of the procedure. Guess it paid to go for another salon for a refreshing change ey? At the back of that heater kat atas, ada cermin which they covered, I guess to ensure that the room stays private from outside kot.

All in all, on top of the RM 75 which I paid via Groupon, I was also RM 128 poorer..haha.

RM 68 - top up for soft rebonding
RM 50 - the hairdresser, she convinced me to buy some hair treatment, to make my hair shiny and tak kusut
RM 10 - top up coz potong rambut shoulder length (part of T&C dalam Groupon)

But I think I like the outcome :)



Postscript 15 May: Setelah beberapa bulan buat relaxing rambut ni, I concluded that I actually dont like the outcome. Rambut I cam ada sket frizz (cam dia terbang2 sket kalau fan laju), and I am the sinusitic kind, so mmg annoying sbb gatal! Even though I was told that this relaxing yg I topup harga ni will make my relaxed hair last longer. Lagi satu, I buat layered hair..I mmg biasa buat layer. Tapi yang kali ni adoi tak cantik la layer dia after a while.. Tak nmpk layer dh. I concluded that I think mmg bttr off pegi my trusted hometown salon. Lgpun salon ni kat kepong mmg tak la i nak pegi lg..

13 February 2013

Hotel Jelai Temerloh

13 February 2013
How was your Chinese New Year long weekend? My husband works in Temerloh Pahang, dan dia duduk serumah dengan 2 lagi rakan sekerja in a rumah teres setingkat. We only meet during weekends la jadinya kan..huhu.

My husband had to oncall hari Sabtu lepas sampailah Ahad esok paginya. Oleh kerana last minute one of his housemates had to work on the Sunday tu, hari Sabtu housemate dia ada kat rumah. Sebab eii takkan la I dgn baby nak duduk semalam serumah dengan orang laki lain la pulak kan while my husband keje, jadi saya dan baby Aisyah check in kat Hotel Jelai Temerloh. 


Hotel Jelai ni kalau lalu kat jalan besar Temerloh, dari PLUS highway ke pekan dia, boleh nampak warna warni hotel ni.. Rate dia pun berbaloi.


I book for check in satu malam sebelum..tu pun dapat yang twin sharing je..ok la..saya rapatkan katil dia sebab tidur dengan baby..

Bilik dia agak sempit, memang optimize space orang hotel ni, but I'm not complaining sebab murah kan.. Tengok tu siap ada tiang kat tengah. Gambar ni was taken dari arah tv. Nak tengok tv kena pusing.


Agak unfortunate sebab dapat bilik yang takde tingkap. Mula2 dapat bilik ada tingkap, lepas tu dia terpaksa tukar sebab bilik yang first tu takde electric. Tak banyak pun sebenarnya bilik yang takde tingkap, cuma tingkat pertama je sebab dinding ialah kedai sebelah (hotel ni blok rumah kedai). Tingkat 2 dengan 3 they extended themselves jadi ada tingkap la. Bilik takde tingkap rasa sesak sikit la.


Layanan staf dia tak berapa memuaskan bagi saya.. Waktu saya nak bayar, dia mintak RM 20 deposit. Saya cakap saya memang takde cash (it has been my practice tak bawak banyak cash, kebetulan pulak tak semoat nak withdraw duit sebab tak familiar kat mana kat Temerloh boleh cari ATM). Saya tanya dengan receptionist, boleh ke bayar deposit tu dengan kad debit, esok bila check out dia pulang la balik dengan cash. Dia kata tak boleh. Saya tanya if she really insist or not. (Sebab kalau dia insist, I have to go out and find ATM la kan). Dia kata takpayah. 

So while I was setting up my wifi dekat tempat duduk dia kat ground floor tu, saya terdengar akak tu cakap dengan kawan dia. Kawan dia tanya kot kenapa saya tak bayar deposit. Yang receptionist tu boleh pulak kata "Dia tak nak bayar". Pastu kawan dia kata 

"Kenapa dia taknak bayar?"
"Ntah", she replied
"Eyy..macam2 la orang ni"

I dengar camtu I jadi marah gak la. Dia tak perasan ke saya kat situ je. After a few minutes I pegi kat kaunter tu balik, I cakap aa kat dia "Bukan I taknak bayar, tapi you yang kata takyah bayar sebab I takde cash. Kalau u insist I bayar, I keluar la pegi ATM"

Diorang senyap je. Heh. Receptionist penipu

Anyway, bilik dia, is mostly OK. Takde fridge atau cerek elektrik. Minibar cuma ada untuk bilik family. Yang bestnya ada free wifi. Breakfast pun disediakan, walaupun you can't expect lavish la. Cuma ada nasi lemak dan kuetiaw bungkus. Dengan roti spread. I'm not complaining..haha.


Pagi waktu check out tu, nampak ramai family yang sedang check out jugak, pergi majlis kahwin. Pada saya kalau ada yang nak melawat Temerloh untuk majlis kahwin, kalau ramai2, baik sewa homestay. Kat Temerloh banyak homestay dan lebih berbaloi. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...