nurinkhairi: 2013

29 December 2013

Beli Buku DIY / Cerita Kontraktor Buat Tiles

29 December 2013





Buku yang Hubby nak beli, dok sibuk nak passng tile sendiri la ni. Cakap pasal pasang tile sendiri ni, saya fikir kenapa orang mat saleh suka DIY sendiri, sebab kita tau kualiti kerja kita sendiri, orang lain buat takut mungkin tak memuaskan. Tapi kena fikir jugak masa, ada ke tak.

Macam haritu masa upah konttaktor untuk buat tiles bilik air



Anyway, buku ni beli kat Kinokuniya KLCC. Yang ni last unit. Kalau nak beli mungkin boleh order n tunggu stok. Bila search kat MPH online, buku ni takde jual.

Saya pun selalu jugak membeli dekat The Book Depository, cuba google. Buku dia dari UK (US website pun ada rasanya), dan yang best nya website ni ialah semua kos postage percuma. Tak kena apa2 bayaran. Yang tak best sebab kena tunggu lama la. Buku DIY ni pun bila convert dari duit pound ke RM lebih murah kat website tu dari Kinokuniya, tapi dalam RM 10-15 je murahnya.

Meh tengok index, it covers almost everythg so kalau dah expert, mungkin buku ni too general. Sorry gmbr dia gelap..











24 December 2013

Idea Hadiah: Storage Boxes dari Muji

24 December 2013

Kalau nak belikah hadiah yang menarik untuk majlis kahwin, masuk rumah dan sebagainya.. insyaAllah you will not go wrong with storage boxes. Kali ini tinjauan wartawan ialah ke kedai Muji di Mid Valley. Kedai dia jual macam2 barang seperti storage boxes make-up, tuala. linen, stationery.. tapi semuanya ada satu color scheme je iaitu warna neutral macam warna putih, cream, tanah. Tak dapat jumpa barang warna warni ala Daiso la kat sini. 


Dia ada dua jenis material storage boxes yang saya perasan. Satu ialah yang warna translucent camni, dia panggil PP storage. I think PP may mean polypropylene plastic. Sangat sturdy dan cantik. Gambar atas ni ialah yang paling murah in this range. RM 39.90 dan bentuk dia segi empat tepat memanjang. 


Yang gambar bawah ni boleh buat storage barang macam DIY random stuffs, barang jahit, make-up organizer.. 


Yang ni pulak berkenan sungguh di hati untuk letak botol2 skincare yang bersepah2 dalam bakul saya.. Jenis acrylic, harga RM 64.90 , hmm, nanti lah ye.. 


Yang ini nak bagi hadiah pun cukup menarik. Boleh jadikan sebagai memory storage boxes eg: letak photo albums, memorabilia etc.. atau letak baju, whichever you please. Satu compartment ni harga RM 89.90. 


Storage boxes dekat IKEA pun banyak jugak, rasanya lebih murah tapi takde jenis acrylic dan PP. 

20 December 2013

Masak Lamb.. Indian Lamb Chop

20 December 2013
You all tau yang memasak memusnahkan banyak nutrien dan enzim, termasuklah sel2 anti-kanser. Sebab tu kita digalakkan makan banyak bahan mentah atau yang minor preparation seperti sayur cuma celur je, atau rebus2. Tapi for me, I like variety..I can't always stick to makanan berasaskan rebus2 je. Dan tak semua orang suka makan mentah, contohnya saya. Sedangkan kebanyakan sayur pun saya tak gemar makan mentah.

Manakala makanan2 seperti yogurt atau sour cream, oleh sebab ia mengandungi bakteria Lactobacillus acidophilus , they actually make a powerful anti-cancer food. Disebabkan yogurt kaya dengan 'bakteria baik' dan enzim, ianya memudahkan penghadaman dan penyerapan makanan. So sapa2 ada masalah penghadaman kena selalu makan yogurt tau!

I ni mukadimah panjang benor..sebenarnya nak share resipi je punn.. Hujung minggu lepas saya ada buat lamb chop untuk keluarga. Ni resipinya :



1/2 cawan NESTLE Natural Yogurt Set
1 ulas bawang putih yang ditumbuk
2 sudu kecil serbuk coriander (ground coriander)
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk cili atau serbuk paprika
Jus limau kasturi (1-2 biji)
Garam
Serbuk atau sos black pepper - saya guna sos
4 keping sliced lamb

Lamb yang saya pilih ialah yang jenis sliced yang selalu didapati di bahagian sejuk beku pasaraya, dah siap dipek. Rupa dia seperti di bawah ni, yang ini semasa tengah diperap.


Gaul rata dan perapkan lamb dengan semua bahan2 yang lain: bawang putih tumbuk, serbuk cili/paprika, kunyit, coriander, garam, serbuk/sos lada hitam, jus limau kasturi dan NESTLE Natural Yogurt Set. Sebaiknya ialah perapkan semalaman, tapi boleh perap for minimum 30 minit pun dah OK. I perap setengah jam je. Tutupkan bahan perap dan simpan dalam peti sejuk.


Saya guna griller (ala yang pemanggang ajaib tu..) untuk masak lamb ni. Jaga api dan pusing2 untuk dapatkan masakan yang sekata. Boleh jugak guna oven, set dalam 200 darjah Celcius. Masak agak2 macam dalam 20 minit gitu..dan dah siap!

Benda ni saya baru baca masa tengah belek2 satu buku. Yogurt sebenarnya sangat bagus sebagai salah satu bahan perapan. Disebabkan ianya adalah produk kultur dan sedikit berasid, bila diperap, ia akan menyerap ke dalam daging yang diperap (tak kiralah jenis apa), and it acts like a tenderizer, i.e. untuk melembutkan daging tersebut. Jadinya lagi lama masa diperap, lagi lembut daging tersebut.

Bila perap guna yogurt, pastikan dia tak begitu berair.. Kan kadang2 kalau buka bungkusan yogurt baru, ada selapis macam cecair kat atas yogurt tu.. Yang ni haritu I tak berapa jaga, so ada berair sikit my lamb bila tengah masak dan tak melekat, jadinya dia hangus gitu je. Jaga2 dengan kuantiti yogurt yang diletakkan dan jangan terlalu banyak, tapi jangan terlalu sikit. Yogurt lebih boleh buat pancake.. :D

Lamb yang dah dimasak, tada.. Saya hidangkan dengan sayur yang dicelur dan french fries :)



Ada banyak online resources untuk resipi, video masakan, healthy cooking tips, dan sebagainya. I suggest you check Dear Nestle website, sebab banyak info yang boleh didapati. Sehingga bertemu lagi di rancangan masak memasak bersama cik nurinkhairi.. :D

18 December 2013

Kena Overcharge di Giant supermarket

18 December 2013
2 minggu lepas ada pergi ke Giant dekat Taman Connaught utk beli groceries. Bila dah bayar siap baru perasan berus gigi Systema yg saya beli harga yg ditulis dalam resit macam
mahal sikit. Sepatutnya harga RM 10 lebih tapi dalam resit RM 11.59. Saya masuk balik dan cek, dan rupanya harga display ialah RM 10.29.





Terpaksa lah tunggu lama sikit kat customer service utk dia refund. Macam gaya selamba je bagi refund, macam normal je. Tp memang selalu saya dengar Giant charge lebih. Ini pun kali kedua yang kena kat saya.

Oleh itu, pastikan waktu cashier tgh scan, sentiasa tengok dekat skrin berapa harga dia scan. Kemungkinan we can catch the discrepancy waktu tu kalau ada.

Setakat ni saya pernah mengalami dua kali kat Giant, sekali tu dekat AEON supermarket di mana harga yang dia display adalah murah, tapi rupanya display tu salah. Nak argue pun malas..walaupun kalau tak silap sebenarnya ikutkan KDN punya guideline kot, kalau salah display i.e. mengelirukan pengguna, akan diambil tindakan or something like that. But I tak tau details so taknak ckp lebih.

Moral is, sentiasa cek resit dan display masa cashier out.

- Posted using BlogPress from my iPhone

15 December 2013

Kat Mana Nak Cari Bantal Empuk?

15 December 2013
Sebelum ni, I never know that a good pillow can enhance the quality of your sleep so much. Bukan la selama ni I tidur tak nyenyak ke apa, nyenyak je sangat..ataupun tidur dengan bangun sakit leher ke apa..tak.. Tapi rupa2nya a good pillow boleh membuatkan tidur lebih bertambah selesa rupanya..kalau nak tidur sekarang mesti akan memilih bantal.

It is a difference what a goosedown pillow (bantal bulu angsa la maksudnya kot) compared to bantal kekabu contohnya. Saya pernah mencari2 bantal goosedown ni di kedai2 seperti Jusco (AEON) atau pasaraya2 macam Giant, tapi tak ada. Setakat ni supplies untuk bantal kami beli di IKEA.


Bantal ni takde lah bantal tinggi yang macam dekat hotel tu, yang tu tak tahu lah nak carik di mana. Kat IKEA tu, dia ada tiga kategori bantal, ikut pattern tidur (mengiring, terlentang etc) : low pillow, medium pillow dan high pillow. Kami ambik high pillow tapi tak tinggi mana pun.


Harga yang pillow jenis kami beli ni: Gosa Pinje, RM 49.90 je. Kalau tak silap, ada bantal yang jenis lain harga RM 39.90. Bantal ni boleh lipat2 dan gulung2 untuk bagi dia lagi tebal ataupun untuk travel. Ada orang suka tidur dengan bantal berlipat dua tapi saya tak suka. 

Sekian laporan saya berkenaan bantal hehe ~

08 December 2013

Beli Floor Tiles Murah

08 December 2013
Untuk orang yang shopping tiles, rupanya baru tau tempat biasa untuk shopping tiles ialah kat Jalan Ipoh berhadapan dengan Balai Polis Sentul. Boleh parking kat situ dan jalan2 cari tiles. Kami nakkan cari tiles untuk bahagian dapur yang belum finalise lagi. Kebetulan my parents' house pun tengah nak start reno bilik air di tingkat bawah dan satu bilik air kat tingkat atas, so alang2 survey tiles untuk my mum sekali.

Dia berkenan dengan jubin White Horse ni yang dia dah survey awal2 di Cheras. Kat kedai2 sini ada yang jual pelbagai brand: Niro, White Horse, MML, Feruni ada showroom dia sekali kat sini.. Ada dua kedai yang jual jubin White Horse ni, harga lebih kurang sama dalam RM 7.80 per piece. Yang ni saiz 1 kaki x 2 kaki.


Saya pun minat kemasan dia sebab some of them tak lawa (murah la tapi, dalam RM 5 lebih), tapi yang ni ok. Sesuai untuk bilik air sebab tak licin, tapi takde texture sangat so tak kasar jugak. Lepas saya Whatsapp gambar ni to my mum, dia terus tanya lawa ke tak lawa ke tak.. rupanya kat kedai yang dia dok tengok tu harga dia murah for the same kind of tile. Harga dia RM 6.50 per pc.

Sebab nak guna untuk 2 bilik air, dan setiap bilik anggaran dalam 4 meter x 4 meter (13 feet x 13 feet), so tiles yang guna pun banyak. Duit habis dalam RM 1600 jugak la maknya..

Kontraktor pulak hire orang Indon. Dia quote RM 4000 lebih untuk the whole job..cabut tiles semua, cabut kan toilet bowl, air panas.. pasang tiles, lepas tu masukkan toilet bowl, sink baru.. Husband pulak tengah berminat nak DIY sendiri tiles kat rumah. Saya tak pasti RM 4000 tu mahal ke tak untuk dua bilik air.. tapi layankan je la..

Kedai tiles yang kami beli ni ialah Ampang Ceramics Sdn Bhd di Taman Bukit Anggerik Cheras...




06 December 2013

Shopping Buku di Big Bad Wolf Sale 2013

06 December 2013
Dah lama tak bersiaran di sini..kejap ada kejap takde, macam biskut.

Anyway, update kali ni cepat saja..nak kongsi pergi Big Bad Wolf Books Sale dekat Mines Convention Centre, kat Mines Serdang. Memang ternanti2 sale ni sebab tahun sebelumnya tak pernah pergi tapi tengok orang2 lain update macam menarik. Lepas balik kerja, terus ke sini. 3 jam jugak pusing seluruh hall yang sangat besar ni dan pilih2 buku.


Sebab sale ni bukak 24 jam, jadi baik la pergi awal2. Tadi saya pergi lepas balik kerja, jadi memang agak jam di situ. Banyak koleksi buku kat situ, tak menang tangan dibuatnya. Nasib baik ada tempat book storage, kita tinggalkan buku yang belum bayar kat situ dan ambik nombor. Jadi kita boleh continue dengan shopping buku lain, atau pergi makan/solat. Saya tinggalkan kat situ sebab dah berat sangat tak larat nak bawak. Ada yang siap bawak troli flat yang macam angkat kotak tu. Siap2 la bawak beg ke troli ke apa..kalau tak diorang ada la kotak untuk kita guna tapi larat ke nak mengangkut kotak sambil shopping kan..

Ada banyak buku budak2, rambang mata I dibuatnya..really tempted untuk beli buku2 cerita bedtime story, buku stiker2 dan kaler2, tapi mengenangkan anak saya baru setahun lebih, lebih baik la fokus ke buku yang ada words sikit2 je, yang warna warni, yang ada bunyi2..dan yang saya dah lama eyeing on, flashcards. Aisyah ada je buku2 yang warna warni A, B, C, 1,2,3 tu tapi takde flashcard lagi setakat ni.

Ni buku2 yang dibeli. Total 20 buah buku, harga semua RM 170 je. Sebelum saya beli, dia ada kasi satu tempat khas untuk kita duduk atas lantai and sort out buku2, contohnya kalau ada buku yang kita rasa taknak beli etc. Kat situ I dah buang sikit buku and kira siap2 harga buku semua berapa. 



 Flashcard yang I beli ada dua, satu pek RM 3 je. Buku yang Bahasa Melayu tu pun RM 3 je..yang kulit tebal mahal sikit. Tapi semua yang I beli ni tak sampai RM 10. 


Saya tak beli buku masak pun, kecuali yang ini.. Ntah la, somehow ingatkan nak beli buku masak selebriti (macam collector's items la kira) tapi takde sangat la.. ingat nak beli Gordon Ramsay tapi ada satu je, itupun resipi dia tak best sbb fine dining. Yang Nigella Lawson ni agak mahal, RM 30, so saya beli satu je. Mungkin kalau pergi lagi tengah minggu ni atau hujung mggu depan boleh tengok2 lagi (ada hati nak pergi lagi sebab husband nak ikut jugak, minggu ni dia tak balik). 


Untuk buku home dan home organizing pulak, pun ada section dia jugak..tapi takde la banyak sangat pada pendapat saya. Ada buku tentang home deco, macam buku ideabook for kitchen and bathroom. Ada banyak buku gardening. Tapi tentang buku home deco tu, ntah macam mana rasa macam tak berapa menarik minat sebab lebih banyak gambar tapi tak banyak sangat tips. Kalau gambar kat Instagram pun ada. Minat nak carik buku DIY untuk husband sebenarnya tapi kecewanya sebab takde. Hanya ada buku carpentry tapi husband tak minat sangat. 

Hubby tiba2 minat DIY macam pasang tiles sendiri.. Kebetulan sekarang ni rumah mak tengah ada orang pasang tiles, nanti kita update tiles.


Finally, buku jenis2 lain..


Better bawak duit cash siap2. Dia ada section utk bayar cash dan ada section utk kredit kad, tapi kot2 kalau kredit kad penuh, boleh pergi row cash. Yang ni row credit card, tapi row cash ada 3-4 orang je yang tgh beratur. 

01 December 2013

Pull Out Drawer Idaman - IKEA

01 December 2013

My dream pull out drawer (or whatever it is called..) , jumpa kat IKEA.



Ada empat shelf untuk isi barang and quite sturdy too. Harga all-in lebih kurang RM 1400 gitu untuk modul ni sahaja.. Tapi bila tanya dengan Everskill tempoh hari, they can do for RM 900, Blum punya pull out drawer lagi..

But then, IKEA punya ni, tengok la pintu dia..sangat lawa..dan warna putih. I am drooling over the door. Pintu ni dibuat daripada MDF board je, but the fact that it is white dan ada indentation tu menyebabkan ia sangat cantik. Harga dia pun agak mahal..

My initial plan untuk install pull out drawer tu ialah untuk mintak KC contractor pasang carcass dulu kat dalam dengan shelf biasa, lepas tu mungkin setahun dua baru upgrade ke pull out drawer.

Tapi melihatkan pada gambar IKEA ni, rasa macam boleh ke tak pun I tak sure.. The carcass board berlubang2 yang memang specific untuk skru kan all the drawers..so memang kena ada carcass yang specific lah kan?





At the same time, I rasa kemungkinan kalau muat, carcass IKEA tu kita beli dan masukkan dalam carcass yang sedia ada? Nampak macam dalam gambar kat atas i pun macam ada dua lapis. Tapi it won't be cost effective la..baik beli sekali harung je.



Ni dia punya separator..untuk pinggan dan sebagainya. Saya suka :)



Rasanya mungkin my KC, I nak guna khidmat KC either Maxime atau Everskill untuk wet kitchen , dan selang beberapa tahun, dry kitchen guna IKEA..warna putih! Kumpul duit dulu laaaa

25 November 2013

Cerita Tong Sampah Kat Dapur

25 November 2013
Eee..saya memang excited pasal dapur dan dapur sahaja..padahal rumah tu baaaanyak lagi benda untuk disettle-kan dulu, tambah2 lagi kemungkinan besar akan renovate bahagian dapur, jadinya kitchen cabinet punya hal lamaa lah lagi kann.. Tapi apa2pun tak salah planning awal2, cuma nya kena bising sikit la dgn Hubby sebab tak enthusiastic sangat bahagian2 lain seperti grill ni ha..

Haritu waktu tengah excited design2 kitchen cabinet (ni sebelum kami fikir untuk renovation untuk buat dry dan wet kitchen asing), jadinya kemungkinan besar design kitchen cabinet tu akan ubah la sedikit sebanyak. Anyway, yang saya nak cite ni sebab waktu tengah design tu, saya perasan yang saya tak pasti kat mana nak letak tong sampah. Saya sebenarnya tak berapa nak minat letak kat bawah sink, i.e. dalam base kabinet di bawah sink. Maksudnya, setiap kali nak buang sampah, kena bukak pintu kabinet dan buang.Tapi it is the neatest and possibly a hygienic solution, tambahan pulak kalau ada cik kucing ke apa, kalau tong sampah kat luar mungkin dia akan selongkar. Rumah mak ni gitu la gamaknya.




Tengok design ni, OK tak? Dia ada lubang kat base cabinet dia  untuk buang sampah tanpa bukak the pintu. Tu yang bahagian segi empat tu, just tolak benda ke dalam nanti sampah turun la kat tong dia. Ni gambar ambik dari pantry office. Tapi downsides are: 

1. Mungkin tak sesuai untuk sampah saiz besar, dan
2. Honestly saya geli nak guna swing door ni. Everytime saya nak buang sampah kat pantry ni mesti saya akan bukak  kabinet ni guna handle dia. Saya terpikir swing door ni kecik je bukaan dia takde la besar mana kann..so sampah tu confirm akan kena dekat swing door tu. Pastu kalau saya buang, tangan terkena swing door tu so kena bekas sampah orang lain..cuci tangan cuci tangan... ala mesti argue kan kalau pegang handle tu pun sama jugak ada germs jugak tapi ntah la tak suka jugak guna swing door tu, mesti nak bukak jugak pintunya , buang sampah macam biasa (ngade)




Yang ni waktu tengok kat IKEA. Tong ni simpan bawah sink, tapi dia ada sliding base. Kiranya tong tu boleh tarik2. Dia pasang engsel kat base kabinet ni to create the sliding base.. kalau tak silap the engsel tu daripada siri RATIONELL

Kalau nak pasang yang gini punya, rasanya kena ada tong kecik jugak kan kat atas sink, kerja2 membuang sampah akan jadi lebih mudah la gitu..

Apa saja la takde cerita lain ke, cerita tong sampah pulak.. Cerita tong sampah korang camana? :D

Barang2 DIY rumah kat Ace Hardware

Semalam jalan2 di Ikano Power Centre lagi, dan pergi ke kedai Ace Hardware Store lagi. Hubby tengah survey high pressure punya water hose untuk cuci lantai etc.

Saya pulak dok sibuk tengok barang2 rumah, certain tu pelik2 barangnya..




Yang ni label bukan dlm English tapi macam pembersih tapak seterika.




Pembersih untuk wax lilin, dengan lifter dia sekali untuk scoop out candle tu from surface supaya tak calar..agaknya la kot. I was like, what? Barang mcm ni pun ada jual ke hehe. Letak lilin dalam bekas dia, senang cerita. Brand Goo Gone..macam pernah dengar.




Produk untuk repair calar dengan chipping. Don't know if this will work or how it works. Kalau dah chipping, macam mana nak repair balik??




Yang ni pulak produk untuk bersihkan tile grout i.e. kotoran antara tiles. Especially yang dekat bilik air punya. Ni memang saya pun ada masalah, nak kena sental je selalu.

Pernah nampak homemade recipe untuk bagi hilang tile grout ni..





Namti nak cuba la resipi ni..

20 November 2013

Tiket AirAsia Murah ke Nagoya Japan

20 November 2013
Salam semua,

Semalam pertama kalinya saya berjaya dapatkan tiket Air Asia promo ke Nagoya. Selama ni tak pernah serius untuk hunting tiket, tapi sebab kali ni destinasinya sangat menarik: Japan.

Dari semalam 19 nov, ada promo dari LCCT ke Nagoya, all in fare termasuk tax ialah RM 199 one way yang paling murah. Tapi macam biasa la Air Asia, tu tak masuk lagi book seat, makanan, checked in bag dan lain2.

Promo ni untuk travel dari 17 Mac hingga bulan August kalau tak silap. Waktu kami beli malam semalam (kena calling2 dgn Hubby sebab LDR kan), dah hampir takde dah yang RM 199 pada waktu yang kami nak pergi iaitu sekitar bulan May. Tapi bulan July dan August ada lagi. So kami ambik yang RM 269, KL ke Nagoya. Harga tiket dari Nagoya ke KL lebih mahal sikit sebab tax dia barangkali.



Total untuk tiket yang saya bayar ialah RM 1500. Tiket my Aisyah (infant lagi, belum sampai 2 tahun) ialah RM 500. Jadi, average tiket untuk Hubby dan saya ialah RM 750 seorang.

Dan untuk supplementary fee:

- Check in baggage ialah RM 65 per person per one way. Saya ambik checked bag untuk sorang je, we are not going there for shopping for sure

- Meal ikut type of meal. Saya ambik meal waktu nak balik je, bcoz yang waktu pergi dah tgh malam. Lgpun waktu nk blk nnt sure lapar and nk makan makanan halal. RM 13 per person per meal, total RM 26

- Seat selection tak amik sebab belum decide lagi sama ada nk pilih seat atau biar dia pilih random je. Setiap seat per person per trip ialah RM 35
- Surcharge untuk cara bayaran. Kalau bayar guna credit card, surcharge mahal, tak ingat dah berapa tapi RM 30 camtu kot. Kalau guna cam CIMB Clicks atau M2U, surcharge RM 4

Banyak jugak surcharge Air Asia ni, walaupun first time, saya dah expect byk surcharge tapi tak sangka mahal. Bayangkan checked baggage RM 65! Kalau RM 20 ke acceptable la..
Sesapa yang berminat boleh la terjah website sebab tiket dia selling fast!!

19 November 2013

Dah Jumpa Label Maker Epson Murah kat Malaysia, Tapii.....

19 November 2013
Tempoh hari saya pernah cerita tentang teringin nak beli label maker jenama Epson. Guess what, setelah browse internet setelah beberapa hari, akhirnya saya beli jugak online di Amazon. Tapi malangnya, label printer tu bukan kat sini tapi nun kat US sana. Mula2 ingatkan my brother akan tamat belajar pertengahan tahun depan, but little did I know sebenarnya dia bukan habis tahun depan, tapi tahun 2015..aaaa.. gigit jari nak cuba gadget baru!!

Barangan yang saya kirim melalui my brother ialah:

  • Epson LabelWorks LW-400 --USD 29.99 = RM 101.52 -- harga ni saya tunggu beberapa hari sampai dia turun, sebelum tu harga dia dalam USD 37
  • Clear Tape Cartridge, Black On Clear, 1/2 inch, 9 metres - USD 15.96  = RM 54.03
  • Tape Cartridge Gold On Black, 1/2 inch, 9 metres -- USD 18.49 = RM 62.59
  • Iron-On Fabric Tape Cartridge, Black On White, 1/2 inch, 5 metres -- USD 15.98 = RM 54.09

Ni gambar kotak LabelWorks LW-400 ni. Dalam kotak ni selain label printer tu, dia sertakan jugak tape cartridge, iaitu kertas untuk print label tu. Yang dia sertakan ialah yang jenis "Black On White". Maksudnya, tulisan label tu ialah warna hitam dan label tu warna putih. "Black On White", get it? :D


Selain pakej tu, saya beli 3 lagi cartridge tape yang lain. Satu tu ialah "Black On Clear" iaitu tape dia kaler lutsinar, memang saya aim yang ni untuk buat labeling, combine dengan washi tape..haha washi tape nye pun tak ada pun. Lepas tu bila browse2, minat pulak dengan tape yang "Iron On Fabric". Jenis label tu ialah fabric dan boleh iron dekat atas baju. Yang ni sesuai sangat la label atas stokin saya yang asyik2 hilang je. Harga yang tape ni paling mahal antara yang 3 saya beli tu, dan paling pendek, hanya 5 meter je. Yang lelain 9 meter..

Lepas tu angkut jugak cartridge tape "Gold On Black", macam cantik2 gitu warna gold. 

Harga keseluruhan pembelian ialah RM 267.93. Harga postage saya dapat free sebab saya pilih free postage ke mana2 alamat di US. Macam dalam post yang lalu, harga paling murah saya pernah nampak di Malaysia ialah RM 213.82, tapi yang ini harganya RM 101.52 je! Harga dia jadi dua ratus lebih tu sebab beli cartridge bagai.. cartridge pun mahal benar! (takpe la dah terbeli pun huhu)

Tujuan saya menulis ni adalah sebab nak share, dalam 2 minggu lepas saya pergi ke kedai All It Hypermarket di Ikano Power Centre, Damasara.. and guess what I found? A promo on this labelmaker, and the promo was oh-so-irresistible! 


Promo yang saya maksudkan ialah promo RM 346 tu.. Beli 5 unit cartridge tape 1/2 inch (12 mm) + 2 unit 18 mm punya tape..total kena beli 7 cartridge la.. total harga tu semua RM 346 , pastu dapat LabelWorks LW-400 tu free!! Tapi the catch is kena beli sampai 7 la cartridge nye, total2 pun RM 346 kan.. Tapi it's a good value for money kan? 



Kat sini ada jual bermacam jenis cartridge tape dia..tapi yang paling saya nak iaitu yang clear tape punya takde.. Harga dia untuk tape yang kelebaran 12 mm ialah RM 46.00 , manakala kelebaran 18 mm ialah RM 58. Maknanya harga kat Malaysia rupanya lebih murah daripada yang saya beli kat Amazon tu...:( Harga LabelWorks dia pulak ialah RM 249, tapi kalau ambik promo ni dapat free la. 

Selain LabelWorks Epson, ada jugak macam2 jenama Dymo dan Casio..



Yang ni macam yang tengok kat Lowyat haritu, harga sama RM 99



Sapa yang berminat boleh la ambik tawaran ni. Ataupun sapa yang nak labelmaker murah harga RM 100+ tapi boleh tunggu sampai 2015, boleh jugak, so saya boleh beli promo ni.. :D 

Nampaknya lama lagi la merasa gadjet ni.. Kalau nak pos, harga dalam USD 20.. RM 70 tuu..


17 November 2013

Pancake Yogurt-y untuk Sarapan Pagi :)

17 November 2013
Menggunakan yogurt dalam masakan memang dah jadi kebiasaan saya sejak zaman belajar lagi. Masa kat UK, mana ada santan2 fresh ni. Yang ada di Asian food shops ialah santan kotak, dan biasanya santan2 ni diimport dari Malaysia lagi..siap ada sesetengah stok tu, yang label dia dalam bahasa Melayu lagi (habis la sapa yang tak paham hehe). Tapi memang kebiasaannya, apa yang diimport especially dari negara2 jauh macam Malaysia ni, mesti lah mahal.

Resipi biasa yang saya gunakan yogurt termasuklah tandoori, tikka masala, cheesecake dan jangan tak tahu, kari dan kurma sebagai ubstitute kepada santan! Kurang lemak dan lebih berkhasiat. 

Pagi tadi I have whipped up a simple yet delicious breakfast untuk ahli keluarga..pancake! 

Guna yogurt menyebabkan pancake lebih lembut. Pilihan saya sudah tentu daripada the trusted Nestle.. Nestle Natural Set Yogurt 470 gram. Yogurt ni tanpa gula tambahan dan juga rendah lemak, definitely my choice and family.





Selain mendapatkan pancake yang lembut dan fluffy, untuk dapatkan pancake yang naik, jangan lupa soda bikarbonat dan baking powder. Lagi satu, jangan banyak air sebab nak bagi dia bulat dan terletak je bila masak dalam pan.

Ni resipi saya, resipi biasa2 jer:

1 cawan tepung
1 cawan gula - saya kurangkan sikit
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk bikarbonat
1 biji telur
1 cawan Nestle Natural Set Yoghurt
1/4 cawan air

Masukkan semua dry ingredients dalam satu bekas - tepung, gula, baking powder, soda bikarbonat.



Masukkan telur yang dah dipukul sikit (saya guna garfu je), yogurt dan air dalam bekas lain. Kacau2 hingga sebati. Lepas tu kalau nak masuk benda2 tambahan pun boleh macam choc chip, pisang, kismis.. Saya letak kismis. 





Panaskan pan non stick dan saya guna measuring cup yang 1/3 cup punya untuk senduk adunan. 1/3 cup agak2 cukup untuk buat satu pancake sederhana besar. Tunggu sampai adunan ada bubble2, tu tandanya dia dah agak garing baru perlahan2 balikkan. 

Finally, my not so majestic pancake..tapi rasanya sedap.. :D 



My daughter, makan Nestle Natural Set Yoghurt begitu saja...terkejut maknya..


Dalam website Dear Nestle ada banyak menghimpunkan resipi2 tempatan dan antarabangsa, tips2 memasak dan healthy lifestyle dan pelbagai lagi. Boleh la jenguk k. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...