My Story on How M2U Has Helped My Husband and Me :)

29 December 2012












This post is a contest submission for Be a Maybank2u Star Contest, in which you can chronicle how m2u has served you with its products and services and be in the running to win the Asus Nexus 7 tablet. Come and join me to tell your experience too in here. You can also win up to Rm 5000  by starring in your very own Maybank2u advertisement. Click here, contest ends 31st December 2012 so hurry!

Buying A Luggage Bag

26 December 2012
I was shopping for luggage bags recently. Will be going to US next year..should buy a huge bag to accomodate all the shopping spree yg akan dibuat nanti..

This time sbb dh keje dan ada la cukup duit, memang aim untuk beli beg yg berkualiti n at the same time, classy dan affordable. Dah serik beli beg pink yg murah dan cpt rosak =.=

Which type would u buy? Hard shell or soft bag? I opted for hard shell.. Tengok ini beg..



Ada keburukan hard shell ni..
1. Prone to pecah kalau org angkat luggage x careful
2. Takboleh expandable so kene hati2 xboleh terlebih kang x muat..

Kebaikan..
1. In terms of security, susah bag mcm ni can be tampered by org jahat. Tp yg ni applicable kalau lock cmni la, bkn jenis zip



2. Tak koyak, tak berbulu.. But i guess kalau beli beg kain yg kualiti tggi mungkin it wont koyak jugak kot..i dont know..

3. More stylish! I think this was the main reason why I bought a hard shell..look at how shiny it is.. N purple!

Interior..



I bought it at Sogo, brand Beverly Hills. Harga RM 320 from normal price 799. Sgt berbaloi. Oh bag, you n I will travel places :)

Satu Hari Bekerja Di Rumah

22 December 2012
Oleh sebab mama saya ada event Khamis lepas, walaupun kebetulan adik saya ada di rumah sebab cuti, saya terpaksa apply kepada boss untuk bekerja dari rumah. For the first time. Kerana kesibukan kerja, tambahan pulak ada deadline dan ramai orang cuti akhir tahun, agak susah gak aa nak mintak cuti last minute. Only option was to ask boss if I can work from home. I was glad ada boss yang understanding and allowed me to work from home just for that day. 

Is it allowable? Yes. In my company, it is a vague concept, but it is allowable. Mengikut budi bicara your boss, and the trust he/she puts on you. 


I thought it was fun that I record my work day pada hari itu. No stuck in traffic jam, no ironing clothes, just pyjamas, a crying baby and a laptop. A surveillance engineer from an oil and gas company working at home. 


0700 hrs - Set up my laptop and prepared to start work. Obviously belum mandi lagi. Aisyah masih tidur. Waktu kerja official is 8 am


0710 hrs - In the next 2 weeks, morning teleconference antara office and platform tiap2 hari adalah pada pukul 7.30 am instead of 8.15 am. Emailed my Asset Manager mintak dia call saya sekali to make a 3-way teleconference. 


0730 hrs - Mendengar morning teleconference on phone.


0810 hrs - Selesai. Start bekerja. Ada email yang kena dibalas etc etc..


0830 hrs - Aisyah dah bangun, so I had to attend to her sekejap. Breastfed and bathed her and put her in walker


0900 hrs - Continued with work. Ad 30 min break di situ tadi..all the time I reminded myself that I had to work and my sister (who is supposed to primarily take care of her) belum bangun lagi!


0930 hrs - Morning surveillance in computer and sending gas report update (ada deadline hari ni, sebab tu susah nak cuti). Call platform and IM. My sister dah bangun jadi dia main2 dengan Aisyah. Lega la sikit emaknya..


1030 hrs - Took another break and mandi time.


1100 hrs - Teleconference for my biweekly surveillance meeting dengan offshore. Kali ni my colleague yang chair the meeting sebab soon dia akan jaga ini platform dan saya akan berpindah ke platform yang baru.

1200 hrs - Lunch time. Cooked for lunch.

1330 hrs - Lambat start keje sebab adik takde (kuar kejap), anak nangis, tengah masak pulak tu. Hadoi camane mau keje ni.. Buat my engineering assessment report yang dah lama tertangguh untuk disiapkan. Kat office susah nak concentrate, ada je benda lain yang kononnya lagi penting. Masak tak siap so adik continue haha. Camne nak masak anak aku ni nangis.

1415 hrs - Break untuk makan.

1430 hrs - Aisyah nangis. Baring sambil menyusukan dia..tertido jap beberapa minit. Rasa bersalah melanda..I need to work!

1500 hrs - Internet dah putus completely. Dahla connection lembab gile.. I selalu jugak buat keje kat rumah waktu weekend tapi xde la cam continuous camni kan...kadang2 kejap2 je. Jadi memang terasa sangat internet lembab nak load files etc.. Terasa pentingnya and how we have taken technology for granted. Continue buat assessment report offline. Anak nangis kadang2 so kene break la kejap2

1630 hrs - SMS from my colleague. The platform which I will soon be assigned to, had power failure. Mereka semua assemble kat emergency control room. Hadoi! Aku pulak terstuck kat rumah..rasa bersalah lagi. Tapi takkan nak pegi office lak time ni..colleague kata xyah, she can handle it. I felt so bad for her. Dalam hati pikir nasib baik la plak x datang office kalau tak aku yang kene handle ini emergency. - ish tak baik betul perasaan tu.

1700 hrs - Dah 5 pm, tapi masih lagi nak siapkan assessment report. Akhirnya report tu 95% siap setelah hampir tertangguh lama.

1730 hrs - Mama saya balik.

1800 hrs - Masih lagi on my laptop. Agaknya rasa bersalah sebab banyak masa rehat tadi kot, attending Aisyah yang asik nangis. (hoi brp byk kali nk sebut perkataan 'bersalah' ni?)

My sister: Aik keje lagi ke?
Saya: Mama kene keje nak beli Aisyah nappy.

Haha.

By pukul 7 pm rasanya dah tak bekerja dah. Tapi pukul 9 malam camtu, hantar email kat boss pasal weekly work highlight. Nampak dalam microsoft messenger yg my colleague tu masih kt ofis. Rasa bersalah melanda. Offered to ganti dia tapi dia kata takpayah ss keadaan dah stabil and we have started loading one gas compressor.

Tidur pukul 10.

My verdict for working from home? Sebolehnya tak nak buat lagi. Walaupun akhirnya dapat siapkan report yang lama tangguh, tapi with the type of work I am in, kurang produktiviti sebab internet lembab dan anak nangis, jadi kerja tak berapa nak berjalan dengan lancar. Probably the only time boleh bekerja dengan baju tidur :)

Baby Fair at CMC Giant Taman Connaught

17 December 2012
For the first time since being a mommy, saya telah join para2 ibu yang lain, crazy over baby sales. Selama ni baca dalam blog je. Hari Jumaat lepas I was on leave with Husband, nak bawk Aisyah for her immunisation, lepas tu nak hantar my Little Bean sterilizer untuk repair, which is still under warranty. Kebetulan tempat yang I nak pergi tu was CMC Center dekat je dengan my house, and kebetulan pulak Husband nak beli walker for little Aisyah. Terus I cakap yang I saw a bunting while on my way to work, ada warehouse sale discount up to 80% kat tempat yang sama. Walaupun tempat dekat je, tapi tak pernah lagi singgah CMC Giant.

Tempat nya kosong je..banyak kedai tapi waktu kami sampai 11 am, semua kedai belum bukak lagi. Hantar sterilizer tu pun kat Childhood Basic Marketing Sdn Bhd. Rupanya diorang la yang organse fair tu. I imagined hall yang besar and banyak barang..tapi tengok2 ala seciput nya 'warehouse sale' dia.. Tapi tak sangka best betul deal dia.

Tempat pertama dituju sudah tentu la longgokan walker. Little Bean walker yang original price RM 299.90 dapat RM 130. itu yang high range punya.. yang xde adjustable heights was RM 100. Macam biasa la lepas balik I pegi bloghopping tengok blog lain punya review..I terjumpa blog ni.. Motherhood Journey


Lepas tu kasik Hubby baca. And tiba2 dia kata "Ey tu gambar you!" Haha and I realized blogger ni telah menangkap gambar yang kebetulan ada I sekali, dengan rakusnya memilih walker while showing to Hubby (with Aisyah) kat bawah for approval. Ye aa..kalau lambat sure cepat disambar orang. There was one Bright  Starts punya bouncer, harga sebenar dalam 400+ was sold for only 150..tapi dah lambat last 2 units dah kene amik orang, so I wouldn't wanna miss buying a walker here. Padan aa I cam nampak ada orang snap gambar with an ipad or something..hehe Ms Nur I tag gambar I kat sini ye..

Kami tak dapat jumpa high chair. Only from that blog I found out that there were high chairs tapi by 10.30 camtu dah sold out.. Sale bukak pukul 11 and yet..? And I also learnt that sale ni is twice a year..so I am definite that I will come again for the next one.. I beli walker yg ni..


And also Fisher Price punya kereta mainan.. RM 50 je..from original price RM 160.. 


It was a very good deal. In a way I was glad I tak beli terlau banyak barang. I wil definitely come here again haha. I resisted Husband's wanting to buy a bumbo seat, a strap-on baby chair (sbb the deal wasnt so fantastic) and a few more toys. And only walked out with two items :)

The better thing, besides the walker being a steal, is Aisyah suka sangat with this toy. She will get distracted with all the fancies atas walker tu, belek2 semua benda. Definitely mama Aisyah won't be complaining cos she has more hands to do more work :)

The First Years: Breastflow Bottles

03 December 2012



Did you do researches before buying bottles for baby  feeding? I know my husband did. I was packing the unused bottles when I realized how many types of bottles that we have bought.

Has anyone ever bought this brand? Breastflow from The First Years. In the picture, it's the botol yang kiri sekali. I know I have never heard of this from blog2 yang I baca. Only Hubby yang tau. Apparently the bottle works like how milk supposed to flow from mommy's breast since it has a double wall making it harder for milk to flow as easily as normal bottles. Well, it was a failure to baby Aisyah.



We thought that during transition between bottles and direct feeding, she would probably find it easier to feed with bottles thus she would reject breast feeding, something that mothers don't want, since, well, bottles are supposed to be lagi senang, constant supply (kalau bukan constant supply maksudnya botol tu kosong ataupun tersumbat ye tak) and tak payah susah2. Hence the Breastflow bottles came about.

But it turned out that she had a very hard time to feed on bottles rather than breast milk. We bought this one whole box, sekarang ni tak tau nak buat apa. Bought it for about RM 60+ kot for 4 bottles (2 besar, 2 kecik)

So when we learnt about it, Hubby said "Well that's what I learnt in med school.." (the fact that baby susah nak feed on breasts kalau dah dapat botol). But apparently ramai mommies out there who had the same problem as I was, which was, babies tak nak feed on bottles tapi nak dengan mommy je. We learnt then to buy bottles in moderation. Beli satu at a time sebab kita taktau if the baby suka ke tak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...